Därför smittas nyfödda inte lika lätt med coronaviruset

Om nyfödda smittas av coronaviruset är symtomen vanligtvis milda. Arkivbild från Borgå sjukhus. Bild: Kristoffer Åberg

Tidigare studier har visat att barn inte smittas lika lätt av coronaviruset som vuxna. Samma sak gäller för nyfödda – och en ny finsk studie pekar på att slemhinnorna är anledningen.

Nässlemhinnan hos nyfödda har färre receptorer för covid-19 än vuxna. Det här kan delvis förklara varför coronavirusinfektioner bland nyfödda är sällsynta, skriver Helsingfors universitetssjukhus (HUS) i ett pressutskick.

"Vår forskning belyser varför nyfödda sällan får en coronainfektion och ofta skonas från infektion trots att mamman är sjuk. Symtomen är vanligtvis milda hos nyfödda. I stället får de ofta allvarligare luftvägsvirusinfektioner än vuxna", säger Santtu Heinonen, barnläkare vid Nya barnsjukhuset.

Internationellt intressanta resultat

För att orsaka infektion behöver coronaviruset ett lämpligt ställe att fästa på vid cellens yta, varav det viktigaste har visat sig vara vissa receptorer på luftvägsslemhinnan. Efter att ha fäst sig på en receptor på cellmembranet kan viruset flytta in i cellen för att föröka sig och orsaka infektion.

Tidigare studier har visat att barn har lägre nivåer av covid-receptorer än vuxna, och nu har den finska studien för första gången visat att samma sak gäller för nyfödda.

Sammanlagt 28 nyfödda, varav 11 var för tidigt födda, var med i studien.

Forskningsresultaten har precis publicerats i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Archives of Diseases in Childhood: Fetal & Neonatal.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning