Därför sköt Elon Musk upp en Tesla i rymden

Starman i sin Tesla svävar runt i rymden. Om sex månader närmar bilen sig Mars omloppsbana. Bild: Lehtikuva/AFP/Handout

Just nu svävar rymdgubben Starman på väg ut i omloppsbana runt solen. Starman sitter i en röd sportbil, en Tesla roadster, och om man kunde höra ljud i rymden skulle bilens högtalare tuta ut David Bowie. Hur blev det så här?

Trots fantasieggande bilder så är det inte Starman, som är en docka, och dess Tesla som är veckans rymdhändelse. Den stora nyheten är hur Starman över huvud taget kom upp i rymden.

Space X grundades 2002 av entreprenören Elon Musk.

Det stora målet har varit att i framtiden kunna transportera människor till Mars och i slutändan kolonisera planeten.

I nuläget bedömer man att de första människorna ska skickas till mars 2024.

Varje farkost ska ha plats för 100 passagerare och avresa ska ske var 26:e månad då jorden och Mars är som närmast varandra.

Själva resan ska ta cirka tre månader.

Källa: New York Times, Guardian, Reuters, AFP.

På tisdagskvällen någon timme för midnatt finsk tid steg raketen Falcon Heavy upp från startplatta 39A på John F. Kennedy Space Center i Florida. Från samma platta sköts bland annat Apollo 11 upp, raketen som användes vid den första månlandningen 1969. Tre stycken Falcon 9-raketer på bredd använde sina totalt 27 motorer för att kämpa mot jordens gravitation och att ta sig ut i rymden på vad som skulle visa sig bli en väldigt lyckad första testfärd.

Falconraketerna är en del entreprenören Elon Musks och hans rymdbolag SpaceX stora satsning för att ta mänskligheten ut i rymden och vidare till vår grannplanet Mars. Falcon Heavy är bolagets nya raket för tunga nyttolaster. Det handlar om betydligt tyngre laster än den sportbil som nu sköts upp. Till så kallad låg omloppsbana runt jorden ska raketen kunna ta med sig 63 800 kilogram last. Det betyder att Falcon Heavy är den kraftigaste rymdraket som nu är i drift. Den är dock inte den kraftfullaste någonsin, den äran går till Apolloprogrammets Saturn V som togs ur bruk redan 1973.

Vad gör då bilen, som förövrigt ska ha varit Elon Musks egen, i rymden?

– När man testar nya raketer simulerar man ofta massa med hjälp av betong- eller stålblock. Det verkade väldigt tråkigt. Allt tråkigt är förstås hemskt, speciellt bolag, så vi bestämde oss för att skicka något ovanligt, något som fick oss att känna något, skrev Musk på en Instagramdelning i december.

Bilen är nu på väg ut i en elliptisk omloppsbana runt solen. Tanken är att den ungefär på samma avstånd från solen som Mars, ska sväva runt i all evighet.

– Kanske upptäcks den av rymdvarelser, som undrar vad vi höll på med. Dyrkade de den här bilen? Varför hade de en liten bil? Det kommer att förvirra dem, sade Musk på presskonferensen efter uppskjutningen enligt New York Times.

Också andra stora raketer

Den framgångsrika testflygningen av Falcon Heavy innebär ett stort framsteg för SpaceX fortsatta rymdprojekt. Men de är inte de enda som håller på och utvecklar stora raketer. För tillfället kan man nästan säga att det pågår en sorts kapplöpning mellan olika aktörer för att få ut raketer som kan göra de tunga lyften.

United Launch Alliance, ULA, utvecklar en ny raket de kallar Vulcan, som ska göra sin första färd inom något år. Amazonentreprenören Jeff Bezos Blue Origin utvecklar raketen New Glenn som ska kunna lyfta en nyttolast på 45 000 kilogram till låg omloppsbana. Rymdstyrelsen NASA håller på med en egen jätteraket som de kallar för Space Launch System (SLS). SLS ska bli den kraftfullaste raketen någonsin och det talas om att den ska kunna lyfta 68 000 till 131 000 kilogram last till låg omloppsbana. Det är ungefär 100 Teslor.

Men det handlar inte bara om vem som kan lyfta mest, utan också om vem som kan göra det kostnadseffektivt och billigt. Speciellt om man talar om långa rymdfärder som en resa till Mars. Vikterna som raketerna kan lyfta gäller låg omloppsbana runt jorden, men om man ska längre ut blir kapaciteten också mindre. Det här eftersom det behövs mera bränsle och bränsle väger mycket. För en Marsexpedition behöver man därför skjuta upp flera raketer.

Det utvecklas flera tunga raketer för tillfället. SpaceX lyckade test var en stor framgång för billigare rymdfärder. Bild: Lehtiuva/Jim Watson

Två av tre återvände

För att öka kostnadseffektiviteten försöker SpaceX därför ta tillvara sina raketer. Därför var själva uppskjutningen och Teslan bara en del av veckans test. Den andra delen gick ut på att se om de tre raketerna som utgjorde raketens avfyringssteg kunde återvända till jorden. Också här var testet till stora delar en framgång.

De två sidoraketerna som först kopplades loss återvände som de skulle och landade på landningsplattor på jorden. Den tredje mittersta raketen, som skulle landa på en plattform ute till havs, fick dock problem och störtade i Atlanten med en hastighet på närmare 500 kilometer i timmen. Det här ska dock inte ha stört Musk som sade att de två övriga raketernas lyckade landning var det häftigaste han någonsin sett.

SpaceX lyckade test öppnar upp för betydligt billigare rymdfärder. Enligt bolaget kostar en uppskjutning drygt 70 miljoner euro. Det här kan jämföras med NASA:s SLS som beräknas kosta över 800 miljoner euro att skjuta upp.

Starman kommer nu att sväva runt i rymden och beräknas närma sig Mars omloppsbana om ungefär sex månader. Om rymdvarelser hittar bilen, finns det bland annat en liten hälsning ingraverad på ett av kretskorten: "Made on earth by humans".

Källor: TT, SpaceX, The Verge

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning