Därför kan det vara svårt att sova i Hertonäs nästa vecka

Här jobbades det med röret i fråga i början av april. Bild: Helsingfors stad

Invånarna i Hertonäs behöver förbereda sig på att nattsömnen kanske störs.

Staden ska borra genom flera jordlager och in i ett avloppsrör för regnvatten nästa vecka. Det här kommer att orsaka ett högt oljud natten mellan den 16 och 17 maj i speciellt västra Hertonäs. Möjligtvis blir det oljud också de följande nätterna.

Oljudet kan också höras till grannstadsdelarna.

Röret ligger på Arbetsledaregatan och fortsätter i riktning mot västra Hertonäs. Köpcentret Hertsi och metrostationen ligger i närheten av adressen.

Det är mycket krävande att borra igenom de steniga jordmassorna, berättar man på staden. Röret i fråga är 78 meter långt, men nu har man bara 14 meter rör kvar att jobba på.

Röret löper under metrospåren.

Före valborg inträffade en sättning i marken, det vill säga att markytan sjönk. Då stoppades metrotrafiken i flera timmar efter att underleverantören slagit larm.

Risken för att markytan sjunker på nytt är inte förbi ännu. Det är därför som arbetet görs nattetid så att metrotrafiken inte drabbas.

Byggarna håller nu noga koll på om jordlagren rör på sig eller om en sättning uppstår.

Arbetet med röret hänger ihop med en större förnyelse av gatorna i Hertonäs industriområde som inleddes 2020. Staden kommer att jobba med gatorna ända till 2026.

Det är främst kommunaltekniken som byts ut. Det innebär avlopp, vattenrör och datakablar.

Den som vill ha mer information om gatuarbetena kan gå in på stadens webbplats (på finska). Det finns också en Facebook-sida som uppdateras med jämna mellanrum.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning