Därför kan covidintyget lysa rött – de här problemen återstår

Covidintyg granskades på veckoslutet bland annat på restaurang Rymy-Eetu i Helsingfors. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Många som skyndade sig ut för att gå på restaurang med covidintyget i högsta hugg fick till sin förvåning se att de inte blev insläppta. På måndagen var en del buggar fixade – andra problem får man leva med.

En bugg som upptäckts i covidintyget har kopplats till operativsystemet iOS, det vill säga Iphone, och personer som vaccinerats med Astra Zeneca eller Johnson & Johnson.

Den buggen ska vara löst på måndagen, säger Mika Pihjalamäki, som är dataarkitekt vid Institutet för hälsa och välfärd, THL. Han har hand om den läsare som används då covidintygen ska kontolleras elektroniskt.

– Vi fick det utrett under veckoslutet och en uppdatering har skett vid middagstid, säger Pihjalamäki.

De som använder läsarapplikationen behöver inte uppdatera appen, men för att få i gång uppdateringen måste man stänga av och sätta på läsarapplikationen på nytt.

Trippelt vaccinerade får vänta

Ett annat dilemma har uppstått bland dem som fått en tredje dos vaccin. I det fallet hjälper det att vänta sju dagar.

– I de här fallen beror det på skillnader i hur vaccinerna skrivits in i intyget. Om det efter den så kallade boostern skrivits in att det är vaccindos 3/2 så fungerar det genast. Om det däremot står 3/3 så fungerar det först efter sju dagar, säger Pihlajamäki.

Då uppstår med andra ord samma situation som efter andra vaccindosen – att det tar en vecka innan det registreras.

Det här är något som varken har med applikationen att göra eller med Kanta-tjänsten. Orsaken till att uppgifter skrivs in på olika sätt är att det europeiska covidintyget är gemensamt för alla EU-länder, och det finns därför flera modeller för hur uppgifter skrivs in, säger Pihlajamäki.

– Den enda skillnaden är att man i vissa fall får vänta sju dagar.

Enligt Pihlajamäki är det inget som går att ändra på i läsaren.

Det finns ytterligare en grupp som fallit mellan stolarna, och det är de som insjuknat i covid-19 mer än ett halvår tidigare och fått bara en dos vaccin, eftersom det på många håll rekommenderas bara en dos åt dem som haft sjukdomen. De här personerna måste betala för coronatester för att kunna få sitt covidintyg. Att man insjuknat i covid-19 gäller som grund för covidintyget i bara 6 månader enligt EU:s standard.

Men THL har konstaterat att det är ett klart missförhållande att den här gruppen faller mellan stolarna. Social- och hälsovårdsministeriet har lovat lösa det nationellt. Avdelningschef Taneli Puumalainen på social- och hälsovårdsministeriet har sagt till Yle att man nu på ministeriet försöker lösa det så, att en covidsmitta plus en vaccindos också ska räcka för att få ett gällande intyg. I så fall skulle lösningen gälla i Finland, men inte nödvändigtvis i andra länder som använder det europeiska intyget.

Pappersintyg kan fås från hälsovårdscentralen

De som kan logga in sig med bankkoder i Mina Kanta kan ladda ner ett elektroniskt intyg där. Om man inte har bankkoder eller använder digitala tjänster, kan man ändå få ett giltigt intyg på papper. Då gäller det att vända sig till den egna hälsovårdscentralen och begära att få ett vaccineringsintyg på papper.

Läs också: Kunder med tre doser vaccin nekades tillträde

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning