Därför hålls toppmötet i Singapore

I en tv på järnvägsstationen i Sydkoreas huvudstad Seoul kan förbipasserande ta del av nyheten om toppmötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un. På bilden från vänster Sydkoreas president Moon Jae-in, USA:s president Donald Trump, Kinas president Xi Jinping och Nordkoreas ledare Kim Jong Un. Bild: Lehtikuva/AFP/Kim Sue-Han

Då var det bestämt – USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ska träffas i Singapore.Men varför just där?

Med en fot i öst och en i väst, en ultramodern infrastruktur och hög säkerhet ses Singapore som ett tryggt val för det historiska mötet mellan de två oberäkneliga ledarna den 12 juni.

"Vi kommer båda att försöka se till att det blir ett speciellt tillfälle för världsfreden", twittrar Donald Trump.

Även Singapore – ett land som består av ett storstadsområde – har bekräftat värdskapet, men utan att lämna fler detaljer om planeringen.

"Vi hoppas att mötet kommer att främja utsikterna för fred på Koreahalvön", säger landets utrikesminister i ett uttalande.

Snabbmat i Pyongyang

Singapore ses som en av de säkraste städerna i Asien och har dessutom hårda restriktioner för medier och folksamlingar. Det underlättar för den som vill kontrollera sin omgivning, vilket troligen uppskattas av nordkoreanerna.

Landet har en sällsynt position genom att ha goda relationer till både USA och Nordkorea. Nordkorea har en aktiv ambassad i Singapore, och USA ses som en nära allierad.

Singapore är beläget mellan Malackasundet och Sydkinesiska havet.

Landet, som är en republik, har 5,6 miljoner invånare (2016).

Tre av fyra singaporianer är kineser. Övriga invånare är malajer eller indier.

Makten är koncentrerad till ett parti, PAP, som har styrt landet sedan 1950-talet.

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet.

Länderna har en lång historia av samarbete, trots att Singapore i fjol införde FN:s handelssanktioner mot diktaturen. Både den första advokatbyrån och den första snabbmatskedjan i Pyongyang startades av personer från Singapore.

Vill inte skada

Kina, Nordkoreas mäktigaste allierade, accepterar dessutom Singapore. Trots att Kina inte närvarar på toppmötet har landet ett starkt inflytande över Nordkorea.

– Singapore är ett neutralt land med en konsekvent hållning utrikespolitiskt, och är ett litet land som varken har förmåga eller vilja att skada andra länder eller deras intressen, säger Lim Tai Wei, forskare vid National University of Singapore.

Kim Jong-Un måste nu resa 5 000 kilometer för att möta Trump, långt utanför den nordkoreanske diktatorns bekvämlighetszon. Sedan Kim tog över som ledare 2011 har han sällan lämnat landet. De enda gångerna har skett i år, då han två gånger besökt Kina. Han tog dessutom ett steg över gränsen in till Sydkorea vid mötet med president Moon Jae-In i april.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning