Därför fortsätter "Vänner" locka ny publik

"Vänner" fortsätter att vara högaktuell, sexton år efter att serien tog slut. Nyligen blev det klart att skådespelarna Matt LeBlanc, Matthew Perry, Lisa Kudrow, Courteney Cox, Jennifer Aniston och David Schwimmer återförenas för ett specialavsnitt. Arkivbild. Bild: Kevork Djansezian/AP/TT

Till slut blir det av – skådespelarna i "Vänner" återförenas för ett specialavsnitt. Serien vars sista avsnitt gick 2004 är ännu högaktuell och fortsätter att locka nya generationer tittare.Förklaringen till seriens genomslagskraft handlar om mer än bara nostalgi.

Det sista "Vänner"-avsnittet sändes den 6 maj 2004 och sågs av 52,5 miljoner tittare i USA – den högsta siffran för ett tv-avsnitt under 2000-talet. Sexton år senare ska skådespelarna – Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry och David Schwimmer – återförenas i ett icke manusbundet specialavsnitt på den nya strömningstjänsten HBO Max som lanseras i maj.

Fansen jublar. Nostalginivån skjuter i höjden. Men det är inte enbart nostalgi som gör att "Vänner" än i dag är en konkurrenskraftig serie som varje strömningstjänst drömmer om att ha i sitt utbud.

– Framför allt bottnar framgången i att det är en väldigt välgjord serie och en bra, enkel idé där huvudensemblen dessutom fann varandra väl och omedelbart hade en enastående kemi, något som sällan händer när så många skådespelare är involverade, säger Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen och frilansjournalist.

"Var helt avgörande"

Han lyfter även fram upphovsduon Marta Kauffman och David Crane som en viktig faktor till framgången.

– De behärskar situationskomedi-formatet så otroligt bra och det är egentligen de som ska hyllas mest. Deras tilltro till varandra, där Crane mest hängde med manusförfattare medan Kauffman satt med vid inspelningen majoriteten av avsnitten, var helt avgörande för "Vänner" och gjorde att serien kunde leverera högsta kvalitet under lång tid.

Däremot har långt ifrån allt innehåll i serien åldrats med värdighet.

– Ser man om avsnitten märker man att vissa skämt är grunda, sexistiska eller rentav tråkiga. Det skulle så klart även ha varit kul om det inte bara var en helvit ensemble där alla är heterosexuella.

Netflix öppnade ny dörr

Men seriens guldkorn verkar onekligen väga över. "Vänner" fortsätter att locka nya generationer tittare. En förklaring till det tror Mattias Bergqvist är möjligheten att sträckplöja serien som uppstod när den blev tillgänglig på Netflix. Dörren öppnades då på vid gavel för en yngre generation tittare med en helt annan seriekonsumtion än sina föräldrar.

– Netflix har haft väldigt stor betydelse för att "Vänner" har fortsatt vara populär och levt vidare på det sätt som serien gjort. När avsnitten finns på Netflix är det lätt för en 15-åring eller 18-åring att klämma alla säsonger av den här "nya" serien som de just upptäckt i stället för att sitta och vänta på att avsnitten ska sändas på någon kanal.

Saknar motstycke

När Netflix summerade 2018 var "Vänner" strömningsjättens näst mest populära serie. I USA tar snart HBO Max över rättigheterna, men i Sverige går serien ännu att se på Netflix. Oavsett vilken strömningstjänst som visar serien lär dess genomslagskraft fortsätta vara stark ett bra tag till, tror Mattias Bergqvist.

– "Vänner" är serien där allting stämde – rätt upphovspersoner, rätt människor bakom spakarna och rätt skådespelare – medan populariteten växte och växte och sedan fick serien nytt liv igen i samband med att tjänster som Netflix lanserades och gjorde allt i sin makt för att växa sig stora. Jag har väldigt svårt att se att någon annan serie kommer att ha samma internationella potential nu eller i framtiden.

Amerikansk situationskomediserie skapad av Marta Kauffman och David Crane. Den första säsongen hade premiär i USA den 22 september 1994.

"Vänner" (Originaltitel: "Friends") utspelar sig i New York-stadsdelen Greenwich Village och kretsar kring de sex vännerna Rachel Green (Jennifer Aniston), Monica Geller (Courteney Cox), Chandler Bing (Matthew Perry), Joey Tribbiani (Matt LeBlanc), Ross Geller (David Schwimmer) och Phoebe Buffay (Lisa Kudrow).

Serien sändes i tio säsonger fram till 2004, med totalt 236 avsnitt. Den räknas som en av de mest framgångsrika komediserierna någonsin.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning