Därför är Skam så bra

Släpps i dag. Den tredje säsongen kretsar kring Isak (Terjei Sandvik Moen) och Even (Henrik Holm). Bild: Yle

Vuxna människor som är besatta av en ungdomsserie, är det riktigt sunt? Jo, det är det, och här är förklaringen.

Skams alla tre säsonger kan ses på Yle Arenan.

För någon vecka sedan lade den norska streamingtjänsten NRK TV lås på sin dramaserie Skam för utländska tittare. Trafiken från utlandet var så stor att det satte musikrättigheterna för serien i en ny dager. Då fanns ännu inte den tredje säsongen tillgänglig på Yle Arenan, men från och med i dag kan seriens alla tre befintliga säsonger alltså även ses i Finland.

Ingen har väl undgått tidernas hype kring denna norska tv-serie. Den når långt utanför sin målgrupp av tonåringar. Människor i alla åldrar slukar den, vilket verkar provocera en del. Vad är det med er? Det är en ungdomsserie, ni är vuxna! är formuleringar som använts. Som om etiketter och genre skulle spela så stor roll; konst ska väl få oss att leva oss in i personer som är annorlunda än oss själva beträffande kultur, klass, kön, ålder eller vad som helst.

Skam-belackarna verkar sällan själva ha sett serien, i alla fall inte mer än några avsnitt eller på sin höjd den första säsongen. Vilket inte gör en serie som bara blir bättre och bättre för varje säsong rättvisa.

Vad är det då som gör oss så besatta?

Det korta svaret är: det är bara så himla bra gjort. En variation på detta kunde vara: Här finns framför allt hjärtats kvaliteter. Försöker man utveckla detta skulle man först dementera alla antydningar om att man hemfaller till något infantilt. Skam är inte infantilt eller naivt, det är antagligen just det som är orsaken till att den når utanför sin åldersgrupp. Det har pratats en del om att de vuxna, föräldrarna, saknas i serien. Men hade en så kallad vuxenblick eller ett vuxenperspektiv varit mera närvarande hade serien haft två plan, vilket förmodligen tagit bort något av det som är kärnan i serien; känslan av att sugas in i seriens värld av vänner, kärlekar och fester, ett här och nu som är det enda och viktigaste av allt.

Sedan bygger serien i hög grad på traditionella byggstenar från tv-såpans värld, berättarknep som är ägnade att kroka tittaren. Spänning skapas med enkla medel genom exempelvis en osäkerhet kring vilken som är den onda och den goda parten, om man kan lita på någon, kring att undanhålla något viktigt eller rent av ljuga för en annan, och så vidare. Här finns den klassiska romantiska hjälten bekant från allt från Jane Eyre (Mr Rochester) till Buffy (Spike); den snygga, spännande bad boyen med sina fascinerande sidor och lager. De enkla medlen förvaltas däremot ypperligt väl tack vare ett intimt kameraarbeta. Ansiktena är i fokus med en stor naturlighet i skådespeleri och dialog – de unga huvudrollsinnehavarna imponerar stort. Kärleken är seriens stora tema, och varje säsong fokuserar på ett par. I sina bästa och mest intima ögonblick är det stor dramatik, stor livsavgörande kärlek som får personerna att smärtsamt växa och utvecklas

Så kasta eventuella fördomarna och se Skam, gott folk! Ge den dock lite tid att veckla ut sig i all sin storhet. Det är både vackert och känsligt gjort, har hjärtats kvaliteter, som sagt.

Yle Arenan

Malin Slotte TV-redaktör

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46