Därför är det viktigt att "platta ut kurvan"

"Platta ut kurvan", säger myndigheterna. Det som avses är att tvätta händerna noggrant och att avstå från sociala kontakter. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

"Platta ut kurvan" är en fras som används i epidemiologiska sammanhang. Den visar hur viktigt det är att sköta handhygienen och undvika att träffa många människor – annars finns det risk för att sjukvården inte klarar av trycket.

I tisdags lade nyzeeländska mikrobiologen och professorn Siouxsie Wiles upp en tweet på sin vägg. Den innehåller ett kort videoklipp som visar hur antalet smittade kan påverkas genom individuella och kollektiva åtgärder. Wiles lade till uppmaningen:

– Dela det här budskapet vitt och brett, och översätt till alla språk ni kan.

Även Greta Thunberg snappade upp frasen. Hon menade att man ska undvika stora sammankomster i syfte att "platta ut kurvan".

Om "kurvan plattas ut" inom ett epidemiområde, överskrids inte sjukvårdens kapacitet. Bild: HBL

Så hur fungerar kurvan egentligen?

1. Om myndigheter lägger in åtgärder sent – eller människor struntar i att sköta handhygienen och undvika människokontakter – kan kurvan över antalet smittade skjuta i höjden. Då är risken för att sjukvårdens kapacitet överskrids: alla som behöver kan inte få vård.

2. I bästa fall läggs kraftiga åtgärder in tidigt och kurvan "plattas ut". Det beror på myndigheterna och människornas egen vilja att följa uppmaningarna. Då kan antalet smittade hållas inom ramen för vad sjukvården klarar av.

3. Om kraftiga åtgärder vidtas tidigt, och människor följer rekommendationer, kan kurvan inledningsvis plattas ut. Men om de avslutas för tidigt, finns en risk för ökat antal smittade i ett senare skede.

Så även om antalet smittade totalt sett kan bli lika högt som i första fallet, sprids de ut över en längre tid.

Kontentan? "Platta ut kurvan" genom att tvätta händerna, genom att undvika att träffa väldigt många människor, och genom att följa rekommendationerna från Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning