Där kom ordet nyval igen – minns ni de tidigare gångerna under bara tre års tid?

Republikens president Sauli Niinistö och statsminister Juha Sipilä under presidentinstallationen den första februari. Bild: Markku Ulander

Om den förra regeringen var bångstyrig med sex partier, så uppnåddes ändå inte samma fenomen som den här regeringsperioden: tre år med trioregering – och tre gånger vädras regeringens avgång eller nyval.

En torsdag i november 2015, då regeringen suttit mindre än ett halvår, lade statsminister Juha Sipilä (C) fram ett ultimatum.

Det gällde antalet vårdområden i den reform som regeringen redan kommit överens om i regeringsprogrammet, men inte på en detaljnivå. Centern ville ha 18 områden. För Samlingspartiet var smärtgränsen tolv.

På några timmar förändrades läget - i dagsljus sade Sipilä att det inte rådde någon regeringskris trots att helt andra rykten nått massmedia, och samma kväll sade han:

– Det är mycket sannolikt att jag går till presidenten i morgon bitti.

Det var första gången Sipilä hotade med regeringens avgång.

Hur det gick sen vet vi. Först kom en kompromiss där landskapen hade blivit 18 med vårdområdena bara 15. Den höll inte länge av jämlikhetsskäl. Dagens modell är att Centern fått den landskapsadministration partiet önskar, men i gengäld har Samlingspartiet drivit i gång ett snabbare införande av en privat vårdmarknad än vad det först var tänkt i regeringsprogrammet.

"Med tanke på vad president Sauli Niinistö tyckt om det tidigare vore det intressant att vara en fluga i taket på Talludden."

Sommaren 2017 kom nästa kris. Sannfinländarna splittrades, och Sipilä och Petteri Orpo (Saml) sade med en mun att partiet som leds av Jussi Halla-aho inte längre är det parti man vill samarbeta med i regeringen.

Den gången hann Sipilä lite längre, geografiskt. Han satt i en bil på väg till Gullranda när han gjorde den berömda U-svängen.

Dagen då ett tjugotal ledamöter marscherad in på Sannfinländarnas gruppmöte och meddelade att de bildar sin egen grupp, sommaren 2017. Bild: Cata Portin

Det mest pikanta kom fram lite senare, då president Sauli Niinistö vädrade högt att han gärna hållit Sipilä borta. Han hade inte varit villig att uppträda tillsammans i ett läge där det uppstått meningsskiljaktigheter: Niinistö ville inte offentligt välsigna att regeringen fortsatte som förr, men med De blå i stället för Sannfinländarna.

Presidenten ansåg att Sipilä borde ha lämnat in sitt avsked – men påminde om att statsministern inte automatiskt kan beställa ett nyval.

– Att regeringen avgår är en sak, då ska man göra allt för att bilda en ny. Där har talmannen också en roll. Men att upplösa riksdagen är av en helt annan kaliber, kommenterade presidenten då.

Åtta månader senare är det just urtima val som Sipilä talar om, på en direkt fråga om vad som händer om vårdreformen faller. Motiveringen är att det är regeringens största projekt.

Det är alltså inte bara en resignation han flaggar med – utan en upplösning av riksdagen.

Det kan han inte besluta om, och med tanke på vad president Sauli Niinistö tyckt om det tidigare vore det intressant att vara en fluga i taket på Talludden.

Men – det kan ju hända att regeringsledet med en majoritet på bara 105 ledamöter håller, och att skrämseltaktiken igen trycker på, som det gick 2015. I så fall ska dubierna i vård- och landskapsreformen rätas ut.

Tillägg i artikeln kl. 19.30, påpekandet att statsministern heller inte kan besluta om nyval.

Sylvia Bjon Reporter

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning