Danskt vaccin fungerar mot muterat minkvirus

Flera miljoner danska minkar har avlivats sedan det muterade viruset upptäcktes. Arkivbild. Bild: Patric Söderström/TT

Ett coronavaccin som utvecklas i Danmark har i djurförsök visat sig vara effektivt mot den muterade sort av viruset som upptäckts hos minkar i landet, säger en av forskarna bakom vaccinet.

Flera miljoner danska minkar har redan avlivats sedan virusmutationen upptäcktes, efter att människor smittats. Det finns också en rädsla för att den nya sorten kan undgå de vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Tidiga studier av den nya sorten av viruset, som kallas kluster 5, visade att viruset inte verkar lika känsligt mot antikroppar, vilket kan påverka hur effektivt ett potentiellt vaccin är för att bekämpa det.

Men nu har det vaccin som utvecklas på Statens serum institut i Danmark visat sig fungera i tidiga tester. Antikroppar från kaniner som behandlats med viruset kunde framgångsrikt bekämpa det nya viruset, enligt Anders Fomsgaard, forskare på SSI.

– Vi kunde inte motstå att testa kaninernas antikroppar mot kluster 5, och det fungerar, säger Fomsgaard till Danmarks radio på torsdagen.

Vaccinet har just godkänts för tidiga tester på människor, men det är inte klart om det är lika effektivt mot kluster 5 hos människor.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC skrev i en riskanalys under torsdagen att det för närvarande råder "mycket hög osäkerhet" om hur stort hot kluster 5 utgör.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning