Danske Bank skruvar ner prognoserna – "Svårare för regeringen att nå sysselsättningsmålet"

Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki. Bild: Mesut Turan/Lehtikuva

En svagare utveckling i ekonomin gör att regeringens sysselsättningsmål blir svårare att nå, skriver Danske Bank i sin prognos.

Danske Bank skruvar ner tillväxtförväntningarna. I sin prognos från måndagsförmiddagen förutspår banken en bnp-tillväxt på 1,3 procent för i år jämfört med 1,7 procent i förra prognosen. För nästa år sänks förväntningarna från 1,2 till 1,0 procent.

Orsaken är en minskad privat konsumtion under början av året och sämre utsikter för den globala ekonomin. Det i sin tur leder till svagare förtroende inom industrin och minskad orderstock. Någon ny lågkonjunktur väntar sig banken ändå inte.

– Även om den ekonomiska tillväxten fortsätter, så är största delen av arbetslösheten strukturell och det finns inte tillräckligt med kompetent personal till de lediga jobb som finns. Det finns geografiska matchningsproblem på arbetsmarknaden, säger Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki i ett pressmeddelande.

Den nya regeringens politik som stöder låginkomsttagare hjälper enligt Kuoppamäki till att hålla den inhemska köpkraften stabil.

– Investeringar i infrastruktur och utbildning stöder den ekonomiska tillväxten, men de problem som orsakas av den åldrande befolkningen är fortfarande olösta. Höjningen av arbetslöshetsgraden hotar stanna av innan 75-procentsnivån har nåtts.

Samtidigt konstaterar Kuoppamäki att det för fyra år sedan var få ekonomer som hade väntat sig att sysselsättningsgraden skulle förbättras i den takt som vi har fått bevittna de senaste åren.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning