Danske Bank: Finländarna ovanligt aktiva på USA-börsen

Nytt för i år är även aktiespararkonton. Bild: Markku Ulander/Lehtikuva

Danske Bank summerar börsåret i ett pressmeddelande. Många av bankens kunder investerade i Spotify. Också klimatförändringen påverkar hur finländarna investerar.

De finländska investerarna har blivit mer internationella, skriver Danske Bank i ett pressmeddelande. Tidigare år har cirka 87–89 procent av investeringarna gjorts på den inhemska marknaden, men 2019 sjönk andelen till 81 procent. Andelen som investerade i amerikanska bolag steg från 3,4 procent 2018 till 8,2 procent 2019.

De tre bolag som lockade flest av bankens kunder att både köpa och sälja sina aktier var Nordea, Nokia och Outokumpu. På den amerikanska börsmarknaden var musiktjänsten Spotify populärast bland bankens finländska investerare. Också Moneygram, Beyond Meat, Apple och Tesla finns med i toppen. Enligt banken söker finländska investerare sådana bolag som inte har någon direkt motsvarighet i Finland.

– Att Tesla och Beyond Meat stiger så högt på listan kan tyda på en vilja att investera i bolag som gynnas av den tillväxtpotential som finns av att kämpa mot klimatförändringen, säger Kaisa Kivipelto, senior strateg vid Danske Bank, i pressmeddelandet.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning