Danske Bank: festen fortsätter 2018

Danske Bank presenterade sin prognos på tisdagen.Bild: Lehtikuva/Jarmo Stenmark

Danske Bank skriver upp prognosen för nästa år och väntar en tillväxt på 2,3 procent.

Det är uppsvinget i världsekonomin som ligger bakom Finlands återhämtning, enligt banken. Euroområdet har överraskat positivt och hushållens konsumtion har fortsatt samtidigt som företagen investerat. I slutet av fjolåret började exporten öka.

– Under årets tredje kvartal var bnp tre procentenheter högre än året innan. Så kraftig tillväxt har vi senast sett i samband med återhämtningen efter den djupa svackan på grund av finanskrisen, säger Danske Banks ekonom Jukka Appelqvist enligt ett pressmeddelande.

Danske Bank räknar med en tillväxt på 3,1 procent i år, 2,3 procent 2018 och 1,9 procent 2019. Konsumenten har mycket att se fram emot 2018, enligt banken. Tillväxten förbättrar sysselsättningen och höjer löner, samtidigt som räntorna förblir låga.

Danske Banks chefsekonom Pasi Kuoppamäki tror att den globala ekonomin fortsätter växa 2018, efter det sker en liten avmattning.

– I USA och Tyskland har tillväxten pågått i åtta år, och det blir allt tuffare på arbetsmarknaden. På andra håll i världen finns det inte problem med begränsade resurser, och företagens investeringar driver på en fortsatt tillväxt.

När vi skriver 2019 väntar Kuoppamäki redan svar på hur den mycket omdebatterade digitaliseringen och automatiseringen påverkar världsekonomin.

Plast- och luktfria målfärger av förnyelsebara naturoljor

För fempersonersfamiljen i Malax var valet av Uulas färger enkelt. Inhemska, naturenliga, luktfria, utsläppsfria samt utmärkt service och personal är det som ligger överst. Att färgerna är enkla att stryka på och färgvärlden varm, vacker och harmonisk bidrar till helheten. 4.12.2018 - 09.08