Danske Bank: Coronavirusets inverkan på aktiemarknaden blir kortvarig

Enligt Danske Banks bedömning kommer coronaviruset inte att trassla till aktiemarknaden på lång sikt i år. Bild: SPT

Enligt Danske Banks experter kommer den genomsnittliga avkastningen på den globala aktiemarknaden att ligga på 4 till 8 procent de kommande 12 månaderna, trots de fluktuationer som coronaviruset orsakar.

Danske Bank förutspår en gynnsam utveckling på aktiemarknaden i år. Enligt bankens experter blir de negativa effekterna från coronaviruset kortvariga.

– Den minskade oron för ett eventuellt handelskrig och de låga styrräntorna, som i sin tur tryggar låga boendekostnader, bidrar till att den privata konsumtionen förblir stabil, vilket gynnar ekonomin, säger seniorstrateg Kaisa Kivipelto i ett pressmeddelande.

Enligt Danske Bank har coronavirusets inverkan på aktiemarknaden varit relativt liten fram till slutet av februari. Därefter har oron för en pandemi lett till omfattande ras på börserna. Danske Bank anser att det handlar om ett övergående fenomen.

– Vi bedömer att coronavirusets negativa effekter blir tillfälliga. Vi räknar också med att de kinesiska myndigheterna gör en insats för att stimulera landets ekonomi. Om virusets effekter blir mer omfattande kan världsekonomin bli lidande, säger Kivipelto.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning