Danskarna ensamma under pandemin

Danskarna känner sig allt mer ensamma. Arkivbild. Bild: Gorm Kallestad/TT-NTB Scanpix

Andelen danskar som beskriver sig själva som mycket ensamma har fördubblats under coronapandemin, visar en undersökning från Röda Korset.

1 003 representativt utvalda danskar har tillfrågats i enkäten. Var femte dansk säger sig i undersökningen nu vara mycket ensam, och sju av tio av de som känner sig så upplever att det har blivit värre under krisen, rapporterar Kristeligt Dagblad.

När myndigheten Sundhedsstyrelsen, som ansvarar för vårdfrågor, ställde samma fråga i en undersökning 2017 uppgav färre än var tionde dansk att de kände sig väldigt ensamma.

I den nya studien upplever nu var tionde dansk också att de är oroliga över att tappa sociala relationer eller delar av sitt nätverk till följd av covid-19.

– Man förstår att ensamhet växer under coronan, men det är chockerande att det är mer än dubbelt så många ensamma människor. Siffrorna visar att danskarna, som redan var ensamma, känner sig ännu mer isolerade. Problemet är mest allvarligt bland ungdomar mellan 18 och 29 år. Coronakrisen förvärrar problemen bland dem som redan har det svårt, säger Anders Ladekarl, generalsekreterare för danska Röda Korset till tidningen.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning