Danska Socialdemokraterna vill stoppa möjligheten att söka asyl i landet

Danmark införde gränskontroller efter att Sverige gjort detsamma i januari 2016 för att minska mängden asylsökande. Bild: BENJAMIN NOLTE

De danska Socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att söka asyl vid landets gränser. I stället ska de här "spontana asylsökandena" sändas till ett mottagningscenter i till exempel Nordafrika. Partiet vill också att parlamentet årligen beslutar om ett tak för icke-västlig invandring.

STOCKHOLM De danska Socialdemokraterna har antagit vad som kallas en asyl- och utlänningsreform som innebär en betydligt åtstramad linje. Den presenteras på måndag men redan på söndagskvällen blev stora delar av innehållet i den känt. Bland andra Danmarks radio och Berlingske rapporterar om utspelet.

Enligt det ska möjligheten att söka asyl vid Danmarks gränser eller vid mottagningscenter i landet stoppas. De asylsökande ska i stället sändas till danskdrivna mottagningscenter i tredje land – som ett exempel nämner partiledaren Mette Fredriksen länder i Nordafrika. Här ska de vänta tills asylansökan har behandlats.

Inte heller flyktingar ska kunna komma till Danmark utan sändas till FN:s flyktingläger.

Däremot menar Fredriksen att Danmark igen kan börja ta emot kvotflyktingar efter att ha frusit mottagandet. Den senaste kvoten gick på 500 personer per år och den kan hon tänka sig att höjs.

Socialdemokraterne fick 26 procent av rösterna i det förra valet och är det största oppositionspartiet i Danmark som har en borgerlig regering.

Mette Fredriksen vill att Folketinget årligen ska besluta om ett tak för hur många flyktingar och asylsökande som landet tar emot, det partiet benämner som icke-västliga invandrare.

– Jag tror faktiskt att danskarna har en önskan om – jag har själv en önskan om – att vi får tillbaka kontrollen och vågar besluta hur många som ska komma hit, så att vi får integrationen att fungera, säger hon till DR.

I fjol sökte 3 500 personer asyl i Danmark, vilket är det lägsta antalet sedan 2008. Till Finland kom drygt 5 000 asylsökande.

Under flyktingvågen 2015 satte Danmark upp tältläger, här på Jylland, som inkvatering för asylsökande. Bild: SARA GANGSTED

Till DR säger Fredriksen att meningen är att Danmark i stället ska hjälpa människor på flykt i närområden.

– Riktigt många människor miste livet på vägen hit över Medelhavet och om vi ska vara ärliga så hjälper vi bara ett fåtal av världens flyktingar när vi hjälper dem i Europa.

Men hon säger att det också handlar om att begränsa tillgången till Danmark.

– Det har kommit fler till Danmark och fler till Europa än vi har kunnat integrera på ett gott sätt.

För ett år sedan väckte det en hel del uppmärksamhet när Socialdemokraterne öppnade upp för framtida regeringssamarbete med högerpopulistiska Dansk Folkeparti, som har begränsning av invandring som sitt främsta tema.

Socialdemokraternes utspel kan ses som ett första i en kommande dansk valrörelse. Val ska hållas senast sommaren 2019. DR:s politiska kommentator Uffe Tang menar att partiet nu går till angrepp där fienden – de borgerliga och Dansk Folkeparti – är som starkast. Han kallar utspelet också internationellt sett markant.

Till reformpaketet hör dessutom krav på att personer som har beviljats uppehållstillstånd ska arbeta 37 timmar per vecka. Också reglerna för familjeåterförening ska skärpas ytterligare.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning