Danska gränskontroller ska stoppa svenska kriminella

Malmöbon Manne Jajic tycker att gränskontrollerna dagligen påverkar för många människor för att de skulle vara värda det.…– Jag tycker det är onödigt att vi över huvud taget sätter upp gränser mot varandra. Vi har ju byggt en bro för att binda ihop länderna, inte för att skapa gränskontroller, säger han. Bild: Heidi Hakala/SPT

Skjutvapenvåld och bombdåd i Danmark har kopplats till svenska gärningsmän, och på tisdag inför Danmark gränskontroller mot Sverige. Att upprätta fler gränser är ingen garanti för säkerhet, tycker tågresenärer i Malmö.

MALMÖ På tisdag inför Danmark gränskontroller mot Sverige. Åtgärden ska enligt den danska justitieministern Nick Hækkerup (Socialdemokraterna) stoppa svenska kriminella från att ta sig in i landet.

Danska politiker vill hindra våldet i Sverige från att sprida sig till Danmark, där man har kopplat sprängningar och skjutningar till svenska gärningsmän. Vanliga resenärer ska störas så lite som möjligt och inte kontrolleras, enligt Hækkerup. Fokus ligger på de organiserade kriminella.

På tågstationen Triangeln i Malmö har många resenärer hört att Danmark om några dagar ska införa gränskontroller, men för många är det oklart vad man vill uppnå, hur de ska gå till och om de drabbar vanliga resenärer. En generell uppfattning verkar ändå vara att Sverige behöver färre gränser och kontroller, inte fler.

– Jag har väldigt svårt att förstå logiken i att sätta upp gränser för att skapa säkerhet. Jag tror att man lätt tar till olika paniklösningar när man borde se på saken ur ett större perspektiv och utreda vad som egentligen är orsaken till problemen, säger Anna Kristiansson från Lund.

Också hennes sällskap Einar Hagström är skeptisk till gränskontroller, men säger att han samtidigt förstår att danskarna är oroade över utvecklingen i Sverige.

– Malmö har väldigt mycket mer skjutningar och sprängningar än Köpenhamn, Oslo och andra skandinaviska storstäder.

Läs också: Tålamodet slut vid Öresund – han vill ha ersättning av staten för id-kontrollerna

Sedan 2015 har resenärer från Danmark till Sverige fått visa upp pass eller id på Öresundstågen. Nästa vecka inför också Danmark gränskontroller mot Sverige, men med syftet att komma åt gränsöverskridande organiserad brottslighet. Bild: Heidi Hakala/SPT

Är det värt det?

Sverige införde gränskontroller mot Danmark i samband med flyktingkrisen i november 2015. Gränskontrollerna, som skulle vara tillfälliga, pågår fortfarande men inte lika frekvent. Syftet var att kontrollera de stora migrationsströmmarna över Öresundsbron, och passagerare som åker tåg från Danmark till Sverige måste visa pass eller id.

De danska gränskontrollerna kommer inte att vara lika frekventa som Sveriges. De kommer att genomföras några gånger i veckan vid alla gränsövergångar, både vid väg-, tåg- och färjetrafik. Enligt den danska regeringen ska valet av tid och plats bygga på underrättelsearbete.

Malmöbon Manne Jajic på Triangeln-stationen är skeptisk till bilden av kriminella svenskar som begår brott i Danmark.

– Jag tror att Sverige tvärtom borde skydda sina gränser mot Danmark, en stor del av haschhandeln i Sverige kommer från Danmark. Visst, det finns en hel del kriminalitet i Malmö och vi är kopplade till Köpenhamn, men det kommer nog lika mycket kriminalitet till Danmark från Tyskland, säger han.

Jajic säger att de svenska gränskontrollerna mot Danmark ledde till att han mer sällan åkte över till Köpenhamn eftersom de förlängde restiden så mycket. Resan som vanligtvis tar cirka en halv timme kunde ta mer än en timme.

– Alltför många människor påverkades av passkontrollerna för att det ska vara värt det. Jag tycker det är onödigt att vi över huvud taget sätter upp gränser mot varandra. Vi har ju byggt en bro för att binda ihop länderna, inte för att skapa gränskontroller.

I Danmark har Sverige börjat användas som ett skräckexempel när det gäller invandringspolitiken. Johan Ottoson i Malmö är skeptisk till Sverigebilden i Danmark. – Det är synd att Malmö målas upp som en "no-go-zon", säger han. Bild: Heidi Hakala/SPT

Läs också: Hemma, men med passet redo

"Synd målas upp som no-go-zon"

De svenska borgerliga moderaternas partiledare Ulf Kristersson tycker att det danska beslutet om gränskontroll mot Sverige illustrerar ett svenskt misslyckande, enligt nyhetsbyrån TT.

– Det är ett nästan övertydligt bevis på att den svenska gängkriminaliteten är ett misslyckande som nu också drabbar våra grannländer, säger han.

I Danmark har Sverige börjat användas som ett skräckexempel när det gäller invandringspolitiken. "Sverige har gått från att vara ett land som använts som förebild till att allt oftare användas som ett skrämmande exempel", säger statsvetaren Li Bennich-Björkman till Svenska Dagbladet.

Bilden av Sverige, och framför allt Malmö, i utlandet är skev, tycker Johan Ottoson på tågstationen i Malmö.

– Också svenska medier fokuserar mycket på Malmö, på att det är så farligt här, vilket jag som bor här inte alls tycker. Det är synd att vi målas upp som en "no-go-zon", säger han.

– Jag ser heller inte gränskontrollerna som lösningen på gränsöverskridande brottslighet. Det är nog andra politiska beslut som krävs för det.

Läs också: Sverige skärper gränskontrollen vid Öresund – id-kontrollerna slopas

1958 trädde den nordiska passfriheten i kraft och gränskontrollerna mellan de nordiska staterna avskaffades. 2015 införde Sverige gränskontroller mot Danmark, och nu gör Danmark detsamma mot Sverige. Bild: Johan Nilsson/Lehtikuva-AFP

Danmarks gränskontroller mot Sverige börjar den 12 november och ska pågå i åtminstone ett halvår.

Gränskontrollerna ingår i danska regeringens nya säkerhetspaket som består av sexton åtgärder. En del av säkerhetspaketet är också att utöka samarbetet med svensk polis och inrätta ett nytt centrum för polissamarbete mot den grova kriminaliteten i Öresundsregionen.

Gränskontrollerna kommer att ske vid tåg- och vägtrafik mellan länderna samt vid färjetrafik. Kontrollstationer kommer att finnas vid färjorna till Rønne, Helsingør, Frederikshavn och Grenå.

Den danska regeringen uppger att orsaken till kontrollerna är att brott som skett i Danmark i somras har kunnat kopplas till Sverige. Det gäller ett dubbelmord i Herlev som polisen bedömer var en uppgörelse mellan två rivaliserande, svenska gäng och en sprängning vid Skattestyrelsens byggnad som enligt den danska polisen ska ha utförts av kriminella från Sverige.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning