Danska forskare sätter gps på vargar

Danska forskare vill undersöka hur vargen strövar i landet. Upp till tio vargar ska nu få gps-sändare. Vargen på bilden är fotograferad i Kuhmo nära ryska gränsen. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Danska forskare vill undersöka hur den växande populationen av varg i landet lever och har därför bestämt att sätta spårsändare på upp till ett tiotal vargar.

– Enligt prognosen kommer vi att få fler vargar. Därmed behöver vi också få veta mer om hur vargen uppför sig i Danmark, både generellt och i gentemot människor, säger Peter Sunde, forskare vid Århus universitet.

Universitetet har fått tillåtelse att sätta gps-sändare på upp till ett tiotal individer.

Själva insamlingen av vargarna blir också del i studien, då det ska kunna säga något om hur de reagerar på kontakt med människor, tror forskarna.

Den första vargen i modern tid upptäcktes i landet 2012. Sedan dess har varg synts på flera platser.

Pippi skuttar omkring på Finns sommarteater

Pippi Långstrump, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, är en av Astrid Lindgrens mest kända och populära figurer. Sommaren 2019 skuttar hon omkring på Finns sommarteaters (tidigare Glims sommarteater 1973-2005) scen i Esbo till Georg Riedels välkända musik. Senast spelades Pippi på Finns år 2006 och det var alla tiders publiksuccé på sommarteatern med nästan 6000 åskådare! Då spelades huvudrollen av Josefin Silén, som sedan dess utbildat sig till musikalartist i Sverige och i höst spelar Esmeralda i Ringaren i Notre Dame på Tampereen Teatteri. 29.3.2019 - 07.54