Danska föräldrar måste göra skilsmässotest

Danska föräldrar måste göra ett webbtest om de vill skiljas. Bild: TT/Hasse Holmberg

Danska föräldrar med barn under 18 år som vill skilja sig måste från och med den första april genomföra ett webbaserat test. Testet ska hjälpa dem att reflektera över skilsmässans konsekvenser för barn och förbereda föräldrarna för de utmaningar som en skilsmässa innebär, rapporterar Danmarks radio.

I testet, som utvecklats av forskare vid Köpenhamns universitet, ställs föräldrarna inför sex barnrelaterade dilemman med tre olika svarsalternativ. En av frågorna handlar till exempel om vad man säger till ett ledset barn som vill att mamma och pappa ska fortsätta vara tillsammans. Efter att föräldrarna svarat hur de skulle agera i situationen ger testet feedback och rekommendationer.

Det obligatoriska skilsmässotestet är en del av en ny skilsmässolag som antogs av folketinget förra året och som träder i kraft den 1 april. Den nya lagen innebär också en tre månader lång betänketid för par med barn som vill skiljas.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning