Dansk chef på Moderna vill nå ny publik

Moderna Museet får en ny chef i Gitte Ørskou den 1 september. Bild: Christine Olsson/TT

Gitte Ørskou blir ny chef för Moderna Museet i Stockholm. Det är första gången sedan slutet av 1970-talet som institutionen leds av en kvinnlig överintendent.

Beskedet om att den danska konstvetaren tar över chefskapet på Moderna efter Daniel Birnbaum avslöjades av kulturminister Amanda Lind (MP) under en presskonferens på torsdagseftermiddagen. Lind lyfte där fram Ørskous goda chefsegenskaper och långa meritlista.

– Vi har sökt en dokumenterat god chef och ledare med erfarenhet av att leda en liknande verksamhet, med kunskap och erfarenhet från det konstvetenskapliga området, särskilt den moderna och samtida konsten, samt med förankring i konstvärlden, sade kulturministern.

– Med Gitte Ørskou har vi funnit allt detta.

Chef för Kunsten

Gitte Ørskou är född 1971 och har efter sin examen i konsthistoria vid universitetet i Århus verkat vid olika konstmuseer i Danmark. Under många år arbetade hon på Aros konstmuseum i Århus och sedan 2009 har hon varit chef för Kunsten Museum of Modern Art i Ålborg.

– Som ni omedelbart hör talar jag danska och jag lovar att tala långsamt, inledde hon lite urskuldande sitt anförande på pressträffen.

– Moderna Museet är inte bara en viktig institution för modern konst i Sverige. Det är den också i hela Norden och hela Nordeuropa, fortsatte Ørskou och berättade att hon som ung konstvetare imponerades av hur museet mötte publiken på nya sätt.

Historiskt få kvinnor

Moderna Museet har historiskt sett haft få kvinnliga chefer. Institutionen leds visserligen just nu av Ann-Sofie Noring, tillförordnad överintendent, men har inte haft någon kvinna permanent på chefsposten sedan Karin Lindegren, som chefade 1977 till 1979.

Det är inte första gången som Moderna Museet rekryterar en chef utanför Sveriges gränser. 1996 blev britten David Elliott den förste internationelle chefen över institutionen.

Gitte Ørskou efterträder Daniel Birnbaum som valde att lämna sitt arbete ett år innan hans förordnande gick ut. Ansökningstiden till chefsjobbet på Moderna gick ut redan i oktober förra året, men kulturdepartementet signalerade tidigt att tillsättningen kunde ta tid. Så länge regeringsbildningen pågick kunde man inte anställa en ny överintendent.

Ørskou tillträder sitt nya jobb den 1 september och förordnandet löper ut 2025.

Född: 1971.

Bakgrund: Utbildad konstvetare. Har tidigare arbetat på Esbjergs konstmuseum, Aros konstmuseum i Århus och Kunsten Museum of Modern Art i Ålborg. Hon har också varit styrelseordförande för Danmarks viktigaste kulturfond, Statens Kunstfond.

Aktuell: Tillträder som ny chef för Moderna Museet i Stockholm den 1 september.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning