Dansk skräll – klara för semifinal mot Norge

Danskorna är klara för semifinal i handbolls-EM. Bild: Henning Bagger/Lehtikuva

Det blir en nordisk uppgörelse i kampen om en finalplats i damernas handbolls-EM. Detta efter att värdnationen Danmark skrällt mot Ryssland och därmed knipit en semifinalplats.

Danskorna stod upp strålande bakåt tillsammans med målvakten Sandra Toft och gick till pausvila med en ledning med fyra bollar. Den andra halvleken fortsatte i stil med den första och Danmark kunde till slut vinna med hela 30–23.

Norge har 13 raka segrar över Danmark sedan 2014. I den andra semifinalen ställs Frankrike mot Kroatien.

Sveriges handbolls-EM är över. Trots en stark första halvlek avslutade man med en förlust mot Frankrike och Sveriges sämsta EM-placering sedan 2004 är ett faktum.

Sveriges sämsta EM på 16 år

Sveriges chanser att ta sig vidare till semifinal var borta redan efter förlusten mot Danmark i fredags. Målet med den betydelselösa matchen mot Frankrike var i stället att få med sig en bra känsla från mästerskapet och att undvika den sämsta placeringen i EM sedan mästerskapet 2004 i Slovenien, där Sverige slutade på 14:e plats.

Efter att ha besegrats av Frankrike med 25–31, i det som också blev stjärnan Isabelle Gulldéns sista insats i landslaget, slutar Sverige på elfte plats i mästerskapet. Vilket innebär den sämsta EM-placeringen på 16 år.

– Det var ett framtida landslag som åkte hit. Vi har gjort prestationer som har varit väldigt, väldigt bra periodvis mot otroligt tufft motstånd, säger förbundskaptenen Tomas Axnér.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning