Dansk robot kan föra in provstickan i halsen

Det här momentet i virustestningen bör enligt danska forskare i framtiden kunna utföras av en robotarm. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Danska forskare har utvecklat en robot som kan utföra testning för coronaviruset. Därmed skulle den personalkrävande uppgiften att pilla med provsticka i gapande munnar kunna bortrationaliseras.

Förhoppningen är att den nya robotarmen ska kunna tas i bruk redan i sommar.

– Roboten gör att sjukvårdspersonal kan slippa utsättas för smittorisk medan de provtar. Samtidigt garanterar den också att testningen går till på samma sätt varje gång, säger professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu vid Syddansk universitet till nyhetsbyrån Ritzau.

Forskargruppen säger sig vara först i världen med att ha utvecklat en helautomatisk robot för själva testningen.

Utöver de tekniska utmaningarna har forskarna försökt ta fasta på människors skepsis mot sjukvårdsrobotar. Många föredrar att det är en människa som för in testpinnen, men enligt professor Thiusius Rajeeth Savarimuthu, som själv blivit testad av roboten, är det ingen obehaglig upplevelse.

– Jag var överraskad över hur mjukt roboten förmådde att pricka in testpinnen i den punkt i halsen som den ska träffa, säger han.

Nu ska metoden finslipas och få myndigheternas godkännande för användning som medicinteknisk utrustning. Nästa steg blir att försöka lansera den på världsmarknaden via det nybildade bolaget Lifeline Robotics.

– Det här är en världssensation. Ingen annan har lyckats bygga en robotarm som kan covidtesta människor så säkert och så snabbt, säger bolagets vd Søren Stig.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning