Espen Andersen Bråthen misstänkt för pilbågsattacken

Utredningen av pilbågsattacken i Kongsberg utanför Oslo fortsätter. En 37-årig man dödade fyra kvinnor och en man med pilbåge på sondagskvällen. Bild: Hakon Mosvold Larsen/Lehtikuva-AFP

– Vi vet att offren är fyra kvinnor och en man, alla i 50–70-årsåldern säger polismästare Ole Bredrup Säverud när han håller presskonferens i Tønsberg på morgonen. Enligt PST som är den norska säkerhetspolisen verkar det vara en terrorattack. På torsdagseftermiddagen identifierades mannen: Espen Andersen Bråthen.

Sakta börjar bilden klarna när det gäller attacken i Kongsberg i Norge där fem människor dödades. Den 37-årige Espen Andersen Bråthen har erkänt dådet. Han har funnits i polisens register redan tidigare på grund av att han har konverterat till islam och sedan radikaliserats. Bråthen är uppvuxen i Norge och har en dansk mor och norsk far.

Enligt norska medier har han radikaliserats 2017 och har då lagt upp en video där han har framfört hot och sagt att han "är en budbärare". Youtube har tagit ner videon. Enligt rapporterna har mannen också haft psykiska problem.

– Det råder inga tvivel om att själva handlingen framstår som om det kan vara en terrorhandling, säger säkerhetspolisen PST:s chef Hans Sverre Sjøvold.

Enligt PST kommer utredningen i Kongsberg att tydligare klargöra vad motivet till attacken var. Dådet har ändå inte höjt hotnivån i Norge utan är fortfarande moderat. På en presskonferens på eftermiddagen säger säkerhetspolisens chef Hans Sverre Sjøvold att PST kände till mannen men hänvisar ändå till att det är polisen i Sør-Øst som sköter utredningen. Han vill inte heller säga vilka slags uppgifter säkerhetspolisen hade om Espen Andersen Bråthen.

Sjøvold säger också att det kan handla mycket om psykiatri.

– Det här är också en person som gått ut och in i hälsovården en period. Vi måste använda lite tid för att summera upp historiken här och det är viktigt att utredningen blir gjord, säger Sjøvold.

Sjøvold säger att säkerhetspolisen undersöker om det som har skett kan inspirera andra till att begå allvarliga våldshandlingar som liknar den som skedde eller hämndaktioner. PST har ingen information att så är fallet. Säkerhetstjänsten har tidigare varnat för att extrema islamister kan försöka genomföra terrordåd i Norge under 2021.

Ole Bredrup Säverud på polisens presskonferens på torsdagsförmiddagen. Bild: Terje Pedersen/LEHTIKUVA / AFP

Hotade familjen

Enligt NRK har Bråthen flera domar sedan tidigare. Den senaste är från i fjol när han hotade döda två nära familjemedlemmar och dömdes till sex månaders besöksförbud. Han trängde sig då in i familjemedlemmarnas lägenhet och hotade döda åtminstone en av dem. Han lär också ha haft med sig en revolver som han lämnade på en möbel i lägenheten när han gick därifrån. Enligt norska medier är det frågan om hans föräldrar, fadern utsattes för dödshot.

Han har också en dom sedan nästan tio år tillbaka för att ha köpt en mindre mängd hasch.

Trots att mannen har varit samarbetsvillig och han förhördes tre timmar natten till torsdagen finns det inga uppgifter om motivet till varför han dödade fyra kvinnor och en man. Alla offer var mellan 50 och 70 år. Han skadade tre. En av de skadade var en polisman som inte var i tjänst.

De dräpta har inte officiellt identifierats säger polisen. Skadorna på dem som träffades av pilarna men överlevde är allvarliga men inte livshotande.

Håll er inomhus

Polismästare Ole Bredrup Säverud säger att enligt polisens loggar kom den första anmälningen klockan 18.12 och då skickades en patrull till platsen som låg i närheten av en mataffär i Kongsbergs centrum.

Bild: TT Nyhetsbyrån

Patrullen fick kontakt med Bråthen men besköts med pilar och han lyckades fly. Vid den tidpunkten klassades händelsen som ett PLIVO-ärende som på norska står för pågående livstruende vold – pågående livshotande våld.

I praktiken innebär det att polisen, räddningsväsendet och andra myndigheter samarbetar och att gärningsmannen är mycket farlig.

– Utifrån det vi vet nu är det rimligt klart att några, troligen alla, blev dödade efter att polisen var i kontakt med gärningsmannen första gången, säger Säverud

Gick in i hus

Sammanlagt var 22 patruller deltog i insats i Kongsberg medan jakten på den misstänkte pågick. Cirka halv sju på kvällen ombads invånarna att hålla sig inomhus eftersom polisen inte hade lokaliserat Bråthen. Hela händelsen var över klockan 18.47 norsk tid när polisen avfyrade varningsskott, Bråthen greps och skickades i väg till häktet i Drammen.

Enligt de uppgifter som har framkommit under torsdagen har Bråthen gått från hus till hus och slumpmässigt dödat dem som bodde där. Enligt polisen hade han också andra vapen än den pilbåge som han använde i dådet.

Åklagaren Ann Irén Svane Mathiassen säger till NRK att man har funnit döda båda utomhus och inne i bostäder. Hon säger också att det inte verkar som om han kände offren.

På fredag morgon ska han häktas i rätten i Kongsberg.

"Sluta sprida videor"

På frågan om varför det tog en halvtimme att gripa mannen säger polismästare Säverud:

– Det är ett område som är svårt att ha översikt över och det var många patruller med i insatsen.

Ole Bredrup Säverud säger att det är ett massivt utredningsarbete som nu utförs i samarbete med bland annat säkerhetspolisen och andra verksamheter inom den norska polisen.

Han har också ett önskemål till allmänheten.

– Det sprids nu många bilder och filmer med ganska dramatiskt innehåll på sociala medier. Var så snälla och sluta med det, säger han.

18.12: Polisen får ett första larm om att någonting inträffat i en mataffär i Kongsberg. En patrull skickas till platsen.

18.18 Patrullen får kontakt med mannen och beskjuts med pilar. 22 patruller deltar i insatsen.

18.28: Polisen går ut med en varning till allmänheten om att en man med pilbåge har observerats och har skjutit människor med pilbågen. "Allmänheten ombeds hålla sig inomhus. Polisen har inte kontroll över personen", skriver polisdistriktet Sør-øst på Twitter.

18.47: En man grips och förs till häktet i Drammen, fyra mil från Kongsberg.

19.24: Polisdistriktet Sør-øst meddelar via Twitter att mannen är gripen och att de ser händelsen som "allvarlig". De vill inte gå ut med ålder eller andra uppgifter om mannen.

Vid 20.30: Polisen bekräftar att ett antal personer har avlidit och att ytterligare flera har skadats. Sjukhus i Drammen och Oslo har gått upp i beredskap och Kongsbergs kommun har upprättat en krisstab.

21.37: Norges högsta polisledning meddelar att de har gett tillfälliga order till all polis om att bära vapen.

22.00: Polischefen Øyvind Aas säger på en presskonferens att det är naturligt att behandla händelsen som en terrorhandling.

23.15: Øyvind Aas säger på en ny presskonferens att ytterligare en person konstaterats avliden, dödssiffran är därmed fem personer.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning