Dansk minister skyltar med Muhammedteckning

I missnöje över att en omstridd Muhammedteckning inte visas på en utställning lade den danska ministern Inger Støjberg ut den på Facebook.

Jyllands-Posten publicerade 2005 ett dussintal Muhammedteckningar av den danske tecknaren Kurt Westergaard. Den mest kontroversiella bilden av profeten med en bomb i turbanen väckte en våg av protester bland muslimer världen över.

Det är den teckningen som utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg från det borgerliga regeringspartiet Venstre valt som bakgrundsbild på sin Ipad, vilket hon visar upp på Facebook.

Ministern har reagerat på att en utställning om blasfemi i Viborg inte kommer att visa Muhammedteckningen. De ansvariga motiverar beslutet med att "debatten om blasfemi och yttrandefrihet sträcker sig långt bortom Muhammedkrisen".

Statsministern och partikamraten Lars Løkke Rasmussen säger att han själv inte skulle ha haft en Muhammedteckning som bakgrundsbild:

– Men jag är glad över att leva i ett land där man får ha det.

Holger K Nielsen från Socialistisk Folkeparti uppmanar på Twitter folk att ignorera Inger Støjberg, vars tilltag uppmärksammats i amerikanska, brittiska och ryska medier.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03