Dansk man åtalas för brutalt mord på Viking Sally för 33 år sedan

Klaus Schelkle och Bettina Taxis poserar på Djurgårdsbron i Stockholm, dagarna före attacken. Bild: Lehtikuva/TT/Arkiv

En dansk i 50-årsåldern åtalas för mord och försök till mord på två tyska studerande på Viking Sally 1987. Om han fälls sätter fallet rekord för hur lång tid som gått mellan brott och dom.

Åklagare har väckt åtal mot en dansk man, född 1969, för mord och försök till mord. Gärningarna har riktats mot två tyska studerande på fartyget Viking Sally år 1987.

Natten till den 28 juli 1987 hade 20-årige Klaus Schelkle och 22-åriga Bettina Taxis, ett tågluffande par från Stuttgart i dåvarande Västtyskland, lagt sig för att sova på Viking Sallys däck under en resa från Stockholm till Åbo.

Någon gång under natten, när de låg i sina sovsäckar i ett hörn invid helikopterplattan i aktern, blev de besinningslöst attackerade. När en grupp scouter hittade paret i gryningen var de svårt skadade, täckta av blod och knappt kontaktbara, enligt Yle som har gjort en genomgång av händelseförloppet.

Paret flögs till Åbo universitetscentralsjukhus, där Schelkle avled av sina huvudskador, sannolikt orsakade av ett tillhygge. Taxis skadades allvarligt och mindes inte längre attacken.

Trots omfattande spaningar och förhör av flera personer har brottet varit ouppklarat i 33 år.

Enligt åklagarens uppfattning har gärningarna riktats mot försvarslösa offer och begåtts med särskild råhet och grymhet. I förhören har den misstänkta mannen bestridit brott. Den misstänkta är inte häktad.

Preliminärt har man överenskommit med tingsrätten att ärendet behandlas i maj 2021. Tingsrätten informerar senare om en mer detaljerad tidtabell för behandlingen.

Stämningsansökningarna och andra rättegångshandlingar blir offentliga först när ärendet tagits upp i Egentliga Finlands tingsrätt, om inte tingsrätten bestämmer annat.

Viking Sally bytte senare namn till Estonia och förliste i september 1994 med 989 personer ombord.

Läs också: Mord på Sverigebåt uppges löst – efter 33 år

År 2016 fick polisen tillgång till ny information om det olösta mordet ombord på Viking Sally. Nu väcks åtal mot en dansk man. Mordfallet från 1987 kommer upp i Egentliga Finlands tingsrätt i vår. Bild: Roni Lehti/Lehtikuva

Fartyget som seglade under namnen Viking Sally (1980–1990), Silja Star (1990–1991), Wasa King (1991–1993) och Estonia (1993–1994) var med om flera tillbud genom åren.

1982: Går på grund utanför Åbo, men tar sig därifrån.

1984: Går på grund i Ålands skärgård, kommer loss för egen maskin men behöver repareras.

1986: En finländsk affärsman rånmördas av Reijo Hammar, senare känd som en av Finlands värsta brottslingar. Den döde upptäcks i en hytt när fartyget lägger till i Stockholm.

1987: Den tyske tågluffaren Klaus Schelkle attackeras när han sover på däck och avlider av sina skador. Hans flickvän Bettina Taxis misshandlas brutalt.

1988: Går på grund och skadar propellrarna när fartyget försöker undsätta en seglare i sjönöd söder om Kapellskär, varpå det måste bogseras till Stockholm för reparation.

1994: Förliser mellan Tallinn och Stockholm, söder om finländska Utö. Av de 989 personerna ombord omkommer 852 i den värsta sjöfartskatastrofen i Europa i fredstid. Vraket ligger ännu kvar på 80 meters djup.

Källa: TT

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning