Dansk alkohollinje håller extraöppet i påsk – helgen en svår tid för många med spritproblem

Påskhelgen och andra ledigheter, som inbjuder till ökat drickande, kan vara en svår tid för människor med alkoholproblem. Bild: TT/Martina Holmberg

Påskfirandet innebär inte bara en ökad konsumtion av ägg. Under ledigheten ökar ofta även drickandet, vilket för människor med alkoholproblem och deras anhöriga kan göra helgen till en svår prövning.

Det konstaterar den danska drogförebyggande organisationen Alkohol & Samfund – som håller sin hjälptelefon Alkolinjen extraöppen under påskhelgen.

– Alkoholförbrukningen stiger för de flesta av oss under helgdagar och högtider. Om man redan har alkoholproblem kan det innebära att det spårar ur, säger Bjarne Stenger Elholm, chef för Alkolinjen.

Under mellandagarna i fjol ringde 127 personer till hjälptelefonen, en ökning med 450 procent jämfört med en vanlig vecka.

– Om man sitter på skärtorsdagen och tänker att nu ska man göra något åt sitt eget eller en anhörigs alkoholproblem så kan chansen vara förspilld, om man måste vänta tills det lokala behandlingscentret öppnar fem dagar senare, Bjarne Stenger Elholm.

– Vi kan inte ge behandling, men vi kan ge vägledning om hur man tar sig igenom dagarna.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03