Dansfilmsfestival i Helsingfors

I Gilles Jobins verk stiger publiken in som avatarer i en delad och i realtid föränderlig virtuell verklighet, i vilken de interagerar med varandra och med virtuella dansare som de möter. Bild: Cie Gilles Jobin

Dansfilmsfestivalen Loikka firar tioårsjubileum i år och presenterar över åttio filmer och tretton virtual reality-verk.

Festivalen börjar i dag och pågår fram till söndag. Vid sidan av det digra utbudet filmer och virtual reality-verk (vr) ordnas en internationell konferens som för samman centrala aktörer inom olika branscher för att granska fusionen mellan konst och teknologi.

För första gången får den finländska publiken chansen att uppleva en mängd virtual reality-verk som baserar sig på kroppsligt uttryck och upplevelser. Tre av de tretton verken, vars kärna är kroppslighet och sinnesintryckens mångfald, har världspremiär på festivalen.

Personen som upplever verken är inte bara en betraktare av konst, utan stiger in i verken och blir på så sätt en medskapare.

På vr-programmet finns bland annat den prisbelönta schweiziska konstnären Gilles Jobins VR_I och AΦE Companys kritikerrosade Whist. I VR_I stiger en publikgrupp på fem personer in som avatarer i en delad och i realtid föränderlig virtuell verklighet, i vilken de interagerar med varandra och med de virtuella dansare som de möter.

Whist är en fusion mellan en konstinstallation och ett virtuellt verk på närmare en timme, i vilken åskådaren/upplevaren förs längs en individuell rutt som baserar sig på intuitiva val mellan 76 olika alternativ.

Filmer

Av de drygt åttio kortfilmerna och dokumentärerna är en fjärdedel inhemska. Bland de inhemska kan bland annat nämnas Maria Helanders Eatnanvuloš Lottit – Maan sisällä linnut, som belönades på Tammerfors filmfestival.

Dokumentären Ikuinen liike, som följer Finlands internationellt mest kända koreograf Tero Saarinen under tre år, får Finlandspremiär på festivalen.

I samarbete med Sibelius-Akademins studerande arrangeras en kinokonsert, där kortfilmer får nya musikaliska tolkningar.

FAKTA

Loikka-festivalen

Loikka främjar dansfilmens synlighet och produktionsförhållanden.

Centret för främjandet av audiovisuell kultur Avek delar ut Loikka Award-priset till den bästa inhemska dansfilmen.

Festivalens filmer visas på Kino Andorra (Eriksgatan 11) och Orion (Eriksgatan 15).

Virtual reality-verken finns tillgängliga på Annegården (Annegatan 30) under hela festivalen.

Mera information: www.loikka.fi

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03