Dansanta damerna piggar upp Arbis

Damer på tegel. Oljemålningen Livet är en fest av Cris af Enehielm möter dem som stiger in på Arbis. Bild: Annika Hällsten

Två konstverk av Cris af Enehielm har avtäckts på Arbis i Helsingfors.

När Cris af Enehielm fick anbudet att måla två målningar som skulle ersätta väggmålningarna av Tove Jansson på Arbis tvekade hon inför uppdraget.

– Jag har himla hög ribba. Det tog nästan ett år att vänja sig vid tanken på att ersätta Tove, sade af Enehielm när hennes oljemålningar på måndagen avtäcktes inför en fullsatt Arbisfoajé.

af Enehielm har valt att hedra Tove Jansson genom att plocka in några element från Toves målningar i sina, bland dem en tax.

Vernissagen var Arbis sätt att på ett storslaget sätt fira Svenska dagen, en dag som i princip firas varje dag på Arbis.

– Mina målningar talar också svenska och de rapporterar att de trivs redan nu, sade af Enehielm.

Målningarna, döpta till Livet är en fest och Swing, är specialbeställda till Arbis av Helsingfors stads konstmuseum Ham och de visades på Ham i våras.

– Målningarna är dansanta, färggranna och monumentala och de utstrålar livsglädje, konstaterade Hams chef Maija Tanninen-Mattila i sitt tal under vernissagen.

De två väggmålningarna av Tove Jansson har restaurerats och fått en ny permanent plats på Ham i Tennispalatset.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Med sikte på en hållbar framtid – ingenjörerna visar vägen

Mer läsning