Stök kring gravar, buller och trafikstockningar – Weekend Festival får ny plats igen i Helsingfors

Lewis Capaldi är ett av huvudnamnen på årets Weekend Festival. Bild: AP/Joel C Ryan

Den kontroversiella Weekend Festival, som specialiserat sig på ett utbud av elektronisk musik, arrangeras i år i Kottby idrottspark. Festivalens historia har kantats av stökiga arrangemang och buller.

En av Finlands största musikfestivaler, Weekend Festival, arrangeras i år den 7 och 8 augusti i Kottby idrottspark och vid friluftsområdet invid Mässcentret.

– Ett nytt område ger oss nya möjligheter att växa och utveckla festivalen. Ett evenemang i den här storleksklassen hade inte rymts i Södervik där festivalen arrangerades i fjol, säger Weekend Festivals marknadsföringschef Jyri Heikkinen.

Weekend Festival arrangerades för första gången i Luk i Esbo 2012. Efter det har festivalen bytt plats flera gånger. Festivalen har arrangerats på Byholmen, vid Sandudds badstrand och i fjol i Södervik. Festivalen har också varit i rubrikerna på grund av buller och bristfälliga arrangemang. År 2012 åkte de flesta festivalbesökarna med bil till festivalplatsen i Luk, vilket ledde till omfattande störningar i trafiken. År 2017 slängde publiken stenar på den kanadensiska artisten Deadmaus.

Festivalen 2018 på Sandudd figurerade i rubrikerna eftersom någon försökte klättra över en mur mellan judiska begravningsplatsen och Sandudds begravningsplats. Muren skadades på två ställen. Det kom också fram rapporter om att någon i festivalpubliken hade varit inne på begravningsplatsen för att urinera och lämna skräp efter sig. Helsingfors stad har årligen fått ta emot flera klagomål om buller.

Årets artistutbud består av bland andra Lewis Capaldi, Trevor Daniel, Ashnikko, AJ Tracey, Asap Rocky, Evelina och Teflon Brothers.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning