Dans, kost och erfarenhet har gjort Rukajärvi till en bättre åkare

Enni Rukajärvi är ett av de största finländska medaljhoppen i vinter-OS 2018. Bild: Irene Stachon / Lehtikuva

Enni Rukajärvi, OS-silvermedaljören från 2014, anser sig vara bättre förberedd inför den kommande OS-vintern än för fyra år sedan. Med hjälp av hälsosammare mat- och levnadsvanor är hon i dag en idrottare i allt större utsträckning.

Snowboardstjärnan Enni Rukajärvi förbereder sig för den kommande tävlingsvintern med iver. Att denna vinter är speciell på grund av OS i Sydkorea är klart, men någon extra press för stortävlingen tar hon inte.

– Sommaren har gått helt bra. Jag har tillbringat största delen av tiden i norra Finland och tagit det lugnt samt tränat.

Rukajärvis sommarträning har för det mesta gått ut på bekanta saker.

– Det viktigaste har varit att höja baskonditionen, den kommer alltid åt att sjunka under säsongen. Några nya och lite mer krävande rörelser på gymmet har jag prövat på.

Enligt hennes fysiktränare Ville Rapeli är kroppskontrollen en av de starkaste egenskaperna hos Rukajärvi. Han säger att samtliga idrottare inom snowboarding är mycket olika och kräver olika träningsmetoder, men för alla är kontrollen av den mellersta delen av kroppen essentiell.

– Jag tror att min bakgrund inom dans är en stor anledning till att jag är så duktig på kroppskontroll, där spelar den stor roll. Jag hade gruppshowdans som hobby i sex år, förklarar Rukajärvi.

"OS en tävling bland andra"

Den lugnare delen av sommaren tog slut för Rukajärvi och resten av landslaget som åkte till Schweiz för träningsläger i början av augusti. Hon säger sig ha samma mål för säsongen som alltid.

– Att lära mig nya saker och åka så väl jag kan är mina mål.

Rukajärvi har dock som avsikt att öva in några nya trick till en så god nivå att hon vågar använda sig av dem i tävlingar.

– Cannonball två och ett halvt varv runt och backflip två och ett halvt varv runt har jag tänkt pröva på. Det skulle jag vilja lära mig, men vi får se om det över huvud taget lyckas.

Har du något resultatmässigt mål för OS?

– Jag har aldrig satt upp några resultatmål för mig. Det är en tävling bland alla andra, men självklart en stor sådan till vilken alla satsar extra. Så länge jag kommer till final så är allt öppet och jag kan satsa allt.

Rukajärvi deltog i vinter-OS 2014 i Sotji. Där blev det silvermedalj på slopestyle. Sedan dess har hon utvecklats till en idrottare i allt större utsträckning.

– Jag har varit tvungen att satsa mer på bland annat vila och kost. Jag har försökt leva mer regelbundet.

– Så har jag också mer erfarenhet och vet vad som komma skall. Inför Sotji visste jag inte alls vad för slags evenemang ett OS är.

Rukajärvi erkänner att hon inte vet så mycket om Sydkorea, men hon har för sig att människorna där är trevliga och vänliga.

– Jag har aldrig varit där men enligt andra idrottare är förhållandena bra. Det blir intressant att se hurdan snön är. Det är svårt att förutspå om den är isig eller mjuk.

Mat och mental träning

För fyra år sedan inledde Rukajärvi samarbetet med sin kost- och mentaltränare Minna Muranen. För en idrottare som reser massor spelar det stor roll vad hen äter. Kosten stöder bland annat återhämtning, menar Muranen.

– Under de senaste åren har jag börjat äta alltmer växtbaserat, speciellt i och med resorna. Till exempel i Amerika vet man inte riktigt varifrån köttet kommer och hur djuret är uppfött. För övrigt har jag bara inte haft lust för kött och naturligtvis spelar det även roll med tanke på miljön, berättar Rukajärvi om sina ändrade matvanor.

Vid frågan om hennes största utmaningar den kommande säsongen nämner Rukajärvi att det gäller att hållas frisk och hålla nerverna i skick.

– Det vore viktigt att kunna koncentrera sig på den egna prestationen fast OS-pressen skulle bli stor.

– Vi samarbetade tätt med Muranen under OS i Sotji. Då lärde jag mig en hel del och kan nu för tiden själv använda mig av det. Men om det skulle råka komma en mentalt mycket jobbig situation är det bra att veta att det finns någon att vända sig till.

Intresserad av filmproduktion

Den nu 27-åriga Rukajärvi är redan en av de mer erfarna åkarna i landslaget.

– Det känns om jag nyss var den unga åkaren, och nu är jag bland de äldsta. Nu för tiden är jag en förebild och till och med en modersfigur för de unga.

Brukar du ge dem råd?

– Det börjar jag inte göra, om inte ungdomarna själva behöver hjälp. Självklart kan de alltid komma och be om det av mig, säger hon med ett skratt.

Framtiden är fortfarande osäker för Rukajärvi, men planer finns. Under OS 2022 kommer hon nog att fortfarande åka snowboard, men inte nödvändigtvis i stortävlingarna. Man vet aldrig vad som komma skall, filosoferar Rukajärvi.

– Men redan i många år har jag varit insatt i snowboardingens filmproduktion. Jag skulle gärna satsa för fullt på det i några säsonger och se vad jag kan uppnå där. Det skulle vara en helt ny utmaning, vi får se.

Profil

Enni Rukajärvi

Född: 13.5.1990 i byn Rukajärvi i Kuusamo

Åker: "Regular" (med vänstra foten framåt)

Största meriter: 3 världscup -segrar, OS-silver 2014, VM-guld 2011 och VM-silver 2017.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03