Danmarks kronprins ska fira 50-årsdagen med kungligt lopp

Kronprins Frederik tillsammans med kronprinsessan Mary av Danmark anlände till den norska kung Haralds och drottning Sonjas 80-årsfirande den 10 maj i Oslo. Bild: EPA/Jon Olav Nesvold

Löparskorna tar kronprins Frederik i Danmark med sig till fem danska städer den 21 maj nästa år – som ett sätt att fira sin 50-årsdag tillsammans med det danska folket.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av sport och fysisk aktivitet, och inte minst löpning. Det ger glädje, välbefinnande och energi. "Royal Run" ska vara ett lopp som riktar sig till erfarna löpare, men lika mycket till dem som knyter löparskorna för första gången, och alla är välkomna oavsett ålder, säger kronprins Frederik i ett uttalande från kungahuset.

Löpare kan välja mellan en engelsk mil (1,609 km) och tio kilometer. Kronprinsen har bestämt sig för att springa 1,609 km i Aalborg, Aarhus, Esbjerg och Odense. Därefter avslutar Frederik dagen med tio kilometer i Köpenhamn.

– Jag hoppas att riktigt många vill delta i "Royal Run" nästa år, när vi ska springa tillsammans genom fem av Danmarks vackra städer, säger kronprinsen, som fyller 50 år den 26 maj 2018.

Här ser vi kronprins Frederik ledsaga prinsessan Beatrix av Nederländerna under firandet av den norska kung Harald i maj i år. Bild: EPA/HAAKON MOSVOLD

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning