Danmark vill slopa nattliga spritköp

Nyhavn i Köpenhamn, ett stenkast från en av Köpenhamns nattlivszoner. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Den danska regeringen vill göra nattlivet lite säkrare i landets största städer. Bland annat vill regeringen stoppa alkoholförsäljningen i butiker mellan midnatt och klockan 05 i några utpekade utsatta områden.

Nattlivet i Köpenhamn och andra danska städer präglas av fylla, våld och otrygga miljöer. Det anser den danska regeringen, som vill öka tryggheten och har kommit med en rad förslag på hur brotten och fylleriet kan minska.

Tidigare i år införde flera danska städer så kallade nattlivszoner, där polisen fick ökade befogenheter. Bland annat kan de som dömts för vissa brott förbjudas att vistas i zonerna nattetid. Nu vill regeringen gå ett steg längre. Bland annat ska butiker i zonerna förbjudas att sälja alkohol mellan midnatt och klockan 05. I Köpenhamn gäller det exempelvis i områden nära Ströget.

– I grunden har vi väl alla ett intresse av att det dricks mindre och att vi får bort den här dryckeskulturen där folk dricker sig redlösa, säger statsminister Mette Frederiksen (S) till tidningen Politiken.

Andra förslag är krav på auktoriserade dörrvakter, att polisen ska få föra bort personer ur nattlivszoner som anses skapa oro, även om de inte har begått något brott, samt att förbjuda cruising, där bilkaravaner kör runt i städerna.

– Vi har problem med för mycket våld i Danmark, inte minst våld relaterat till nattlivet. Det är en utmaning för våra unga som rör sig i nattlivet när de går ut för att festa. Det skapar en grundläggande otrygghet, säger Frederiksen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning