Danmark vill införa cybervärnplikt

Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen (i förgrunden) vill införa försök med cybervärnplikt. Arkivbild. Bild: TT-AP/Manuel Balce Ceneta

Cyberkrigföring blir i allt högre grad en realitet i världen och länder rustar sig för försvar mot cyberattacker. I Danmark vill regeringen inleda försök med cybervärnplikt från årsskiftet.

Nya former av krigföring och vårt ökade bruk av digital kommunikation ligger bakom förslaget från Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen (från liberala Venstre) om att låta 30 personer åt gången göra värnplikt inom cybersäkerhet.

De värnpliktiga ska genomgå en fyra månader lång militär grundutbildning. Därefter följer enligt planerna åtta månaders specialutbildning inom cybersäkerhet och taktisk kommunikation. Bara personer som tidigare har goda färdigheter inom IT-området bör komma i fråga, enligt försvarsministern.

Förslaget möter bred politisk uppbackning och försvarschefen Bjørn Bisserup tror att förslaget kommer att stärka Danmarks säkerhet på sikt.

– Det är klart att cyberhoten är betydande. Det är de även militärt sett. Syftet med de värnpliktiga är att bygga ut kapaciteten både till glädje för försvaret men också för samhället i övrigt, säger Bisserup.

– Nya värnpliktiga ger oss en ökad rekryteringsbas, fortsätter försvarschefen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning