Danmark till semi efter tveksamt mål

Kasper Dolberg gör 2-0 till Danmark. Bild: Ozan Kose/Lehtikuva

Danmark är klart för EM-semifinal efter 2–1 mot Tjeckien.Ett tidigt hörnmål till 1–0 banade vägen.

Med åtta mål på de två senaste matcherna hade Danmark växlat upp ordentligt efter en lite knackigare inledning på EM. Efter 4–0-seger mot Wales i åttondelsfinalen väntade ett av EM:s skrällag Tjeckien på Olympiastadion i Baku, Azerbajdzjan.

Tjeckien besegrade Nederländerna efter 2–0 i sin åttondel.

Det blev en svängig match med många målchanser åt båda håll, men tack vare en stark första halvlek lyckades Danmark vinna med 2–1 – trots en intensiv tjeckisk jakt.

Dansk drömöppning – efter domarmiss?

Omgående visade Danmark på fortsatt målform.

Redan i den femte minuten slog Thomas Delaney till på en hörna och gav Danmark ledningen. En hörna Tjeckien protesterade mot.

Ondrej Celustka var först till bollen och spelade till synes bollen på Kasper Dolberg ut över kortlinjen. Men den assisterande domaren pekade på hörnflaggan, som Delaney då förvaltade på bästa sätt.

Strax före halvtid kom nästa kalldusch för Tjeckien då den danske tvåmålsskytten mot Wales, Kasper Dolberg, forcerade in ett inlägg till 2–0.

Historien upprepade sig – för Tjeckien

Tjeckien rivstartade den andra halvleken och tidigt tvingades Kasper Schmeichel en kvalitetsräddning. Kort därpå, drygt tre minuter in i halvleken, slog EM-sensationen Patrik Schick till med sitt femte EM-mål.

På ett tillslag slog han in ett inlägg från Vladimir Coufal, mellan benen på en dansk försvarare, intill Schmeichels högra stolpe.

I matchens slutskede tvingades Tjeckiens målskytt kliva av med en befarad skada.

Tjeckien fortsatte att trycka på och matchen öppnade upp sig ordentligt. Trots flera målchanser åt båda håll så blev det inget mer mål

I semifinalen väntar vinnaren från kvartsfinalen mellan England och Ukraina.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning