Danmark inför nya coronarestriktioner – skolbarnen skickas på jullov nästa vecka

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) meddelade nya restriktioner på en presskonferens. Bild: Mads Claus Rasmussen / TT

Stängda krogar vid midnatt, förbud mot konserter med fler än 50 stående och jullov för skolelever i grundskolan från onsdag. Det här är åtgärder som Danmark tar till för att dämpa smittspridningen som når nya toppar.

De nya restriktionerna offentliggjordes samma dag som Danmark hade nått en ny smittspridningstopp. Under onsdagen rapporterades över 6 600 nya smittade. Det är det högsta antalet smittade under ett dygn under hela pandemin. Av dem är närmare 600 smittade av omikronvarianten, vilket enligt de danska hälsovårdsmyndigheterna betyder att det är samhällsspridning av den varianten.

Därför går nu den danska regeringen in med nya restriktioner. Bland annat börjar alla grundskoleelever sitt jullov redan nästa vecka, den 15 december.

Den danska statsministern Mette Frederiksen (Socialdemokraterna) säger ändå att det förlängda lovet, som pågår till den 5 januari, inte innebär att det blir långa sjok av distansundervisning.

– Jag håller fast vid att epidemikommissionen vill att barnen ska återgå till skolan, säger Frederiksen på en presskonferens på onsdagskvällen.

Men man kan inte lova 100 procentigt att inte jullovet förlängs med hemundervisning, säger Søren Brostrøm som är direktör för den danska Sundhedsstyrelsen.

Målsättningen är att dämpa smittspridningen som är hög bland ovaccinerade skolbarn.

Samhällspridning av omikron

Det är inte det höga antalet smittade som är oroväckande, även om den belastar sjukvården, säger Henrik Ullum. direktör för Statens Serum institut.

Ullum konstaterar att man ser ökande smitta från dag till dag. Viruset fördubblar sig i praktiken dagligen.

– Det är en snabbare ökning än vi har sett med andra varianter, säger Ullmun.

Han påpekar också att det finns fall där man inte kan följa smittspridningen och hitta källan.

Trots att Danmark nu inför nya restriktioner vill Mette Frederiksen inte tala om att stänga ner samhället på samma sätt som man gjorde under början av pandemin.

– Det var rätt beslut då. Det var nödvändigt. Men det innebar stora kostnader. Även om den danska ekonomin blomstrar kostar en nedstängning för företag och kulturlivet. Därför ska vi göra vad vi kan för att undvika en omfattande nedstängning, säger Frederiksen.

Inget julbord

Bland dem som drabbas finns de ölsugna. Barer och diskotek får inte sälja alkohol efter midnatt. Den restriktionen träder i kraft på fredag.

– Detsamma gäller lokaler som håller konserter med över 50 i stående publik. Krav på munskydd införs när du är på ett serveringsställe inomhus, säger statsministern.

Dessutom förkortas det danska coronapassets giltighet från 12 månader till 7.

Traditionen med julefrokost, ett julbord som danska företag brukar bjuda sina anställda på, är inte något som den danska regeringen rekommenderar ska arrangeras.

Trots att inte regeringen förbjuder julborden så föregår Sundhedsstyrelsensens chef Søren Brostrøm med gott exempel och meddelar att den inte arrangeras på myndigheten. För andra året i rad.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning