Danmark stänger gränserna: "Vi gör det för att det är allvar"

För att få åka in till Danmark, till exempel från Sverige via Öresundsbron, måste resenärer nu ha ett "giltigt syfte". Bild: Mostphotos

Alla danskar i utlandet uppmanas resa hem så snart som möjligt. Alla utlänningar i Danmark uppmanas resa ut. Landet stänger gränserna på grund av det nya coronaviruset till och med annan dag påsk.

KÖPENHAMN – Ja, vi ber om mycket, men det visar på allvaret i situationen.

Det säger statsminister Mette Frederiksen (Socialdemokratiet) när hon på fredagskvällen informerar om att Danmark stänger gränserna för att stävja smittspridningen av det nya coronaviruset. 801 personer rapporteras nu smittade, 23 är inlagda på sjukhus.

Extra tv-sändningar håller på att bli vardag i Danmark. Klockan sju på fredagskvällen blinkar "Breaking" på skärmar samtidigt som statsminister Frederiksen stiger framför kamerorna för att informera om de senaste åtgärderna som den socialdemokratiska minoritetsregeringen fattat beslut om tillsammans med krisberedningsmyndigheterna.

Med sig har hon utrikesminister Jeppe Kofod, justitieminister Nick Hækkerup och rikspolischefen Torkild Fogde.

Den danska nyhetsbyrån Ritzau har listat vad som är ett giltigt skäl för utländska medborgare att få resa in i Danmark. Samtidigt säger myndigheterna att skäl kommer att värderas från fall till fall.

1. Om man arbetar i eller bor i Danmark

2. Om man ska leverera varor i Danmark

3. Om man ska hämta varor i Danmark, till exempel slaktdjur

4. Om man har umgängesrätt med barn i Danmark

5. Om man ska besöka svårt sjuka anhöriga i Danmark

– Vi tar det som händer på mycket, mycket stort allvar. Om vi inte gjorde det skulle vi inte ta till de drastiska åtgärder vi nu gör, säger Frederiksen.

"Inte en överreaktion"

Alla danskar i utlandet uppmanas resa hem så snart som möjligt. Alla utlänningar i Danmark uppmanas resa ut. Danmarks radio rapporterar från flygplatsen i Köpenhamn där det redan nu är ödsligt. Reportern träffar några engelsmän som kom till Köpenhamn vid lunchtid men nu vänder hemåt.

– Det visar allvaret i situationen, säger engelsmännen till dr.dk.

De reser för övrigt hem till ett Storbritannien där premiärminister Boris Johnson resonerar på diametralt motsatt sätt än Fredriksen. Han tänker inte stänga gränser eller förbjuda folksamlingar eftersom det inte finns vetenskapliga bevis för att det har effekt, har han sagt.

Det finns ändå en politisk uppslutning kring åtgärderna i Danmark, det visar de undantagslagar som Folketinget klubbat igenom de senaste dagarna och som Frederiksen låter förstå att det kommer fler av. Mätningar och kommentarer på sociala medier visar också att en majoritet av danskarna hejar på sin statsminister.

Liknande svar får HBL som talar med köpenhamnare på gatan om sättet Danmark nu stänger igen på.

– Jag tycker inte det är en överreaktion, säger till exempel advokaten Stine Andersen.

– Jag utgår från att beslutsfattarna sitter inne med sådan information som gör att de fattar de beslut de gör. Jag är själv verkligen inte i en situation att ifrågasätta det, säger hon.

Försvaret vid gränsen

Från klockan 12 på lördagen inför Danmark alltså gränskontroller för människor men inte för varor. För att komma in i landet ska man i fortsättningen ha verkligt goda skäl till det. Förbudet gäller alltså i första hand turister. Till exempel svenskar som jobbar i Danmark men bor på svenska sidan har rätt att resa in i landet, liksom personer som till exempel ska besöka sjuka släktingar eller chaufförer som transporterar förnödenheter. Förbudet gäller inte heller danskar på hemväg.

Statsledningen meddelar att försvaret kommer att finnas vid gränserna. Förutom gränsen mot Sverige drabbar åtgärden också gränsen mot Tyskland i betydande grad.

– Det här handlar inte bara om att människor utifrån kan föra med sig smitta utan också om att vi danskar kan ta med den till andra länder. Därför ska vi inte resa, säger Frederiksen under presskonferensen.

Hon sticker inte under stol med att de inskränkningar i den personliga friheten som nu görs under andra omständigheter vore otänkbara och som "knappast aldrig skulle gå igenom politiskt". Men det är inte en normal situation, understryker hon.

Frederiksen förklarar att gränskontrollerna är ett stöd för den nationella strategin om hur smittspridningen ska stävjas, till exempel att stänga skolor och offentliga institutioner samt uppmana privata företagare att hålla restauranger och hotell stängda. De åtgärderna riskerar bli verkningslösa om folk fortsätter resa ut och in, menar Frederiksen.

Beslutet gäller tills vidare till annandag påsk, den 13 april. På frågan om det betyder att den nedsläckning av samhället som regeringen redan tidigare beslöt om kommer att fortsätta längre än de fjorton dagar som hittills sagts skakar Frederiksen på huvudet.

– Nej, det betyder inte det. Men när vi ser på resemönster tror vi att det här är klokt. Alla länder befinner sig inte i samma fas av epidemin som Danmark.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning