Danmark ställer dansk-svenskt smugglingsnätverk inför rätta i mastodonträttegång

De åtalade greps vid en samordnad polisaktion i Sverige och Danmark i juni förra året. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Polisens Operation Goldfinger ledde till det största narkotikaåtalet i Danmarks historia – ett svensk-danskt nätverk misstänks ha smugglat nio ton kokain. Rättegångsstarten under fredagen blev inte problemfri.

Femton personer är åtalade, av vilka en är svensk medborgare. På grund av den stora mängden människor – försvarsadvokater, åhörare, poliser och häktespersonal – har rättegången förlagts till en flera hundra kvadratmeter stor lokal i utkanten av Christianshavn i Köpenhamn.

Först verkade det som att alla ändå inte skulle kunna få plats och några anhöriga ombads lämna, vilket ledde till protester. Det slutade med att rätten kom fram till att alla kunde stanna.

Samtliga 15 åtalade nekar till brott. Deras försvarsadvokater protesterade mot att åklagaren lämnat in avgörande handlingar i sista stund och begärde paus för att hinna läsa in sig.

Köpenhamns tingsrätt planerar för 54 förhandlingsdagar och dom väntas först i september nästa år.

De åtalade greps vid en samordnad polisaktion i Sverige och Danmark i juni förra året. Enligt åklagaren har narkotikan smugglats in i Danmark från Nederländerna och Belgien.

En del av den har sedan smugglats vidare till Sverige. Två kusiner har pekats ut som huvudmän, den ena bosatt i Sverige och den andra i Danmark.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Närvårdare Pia Lemberg studerar vidare på läroavtal: ”Vård i livets slutskede ligger nära mitt hjärta”

Mer läsning