Danmark satte nytt OS-rekord – gjorde 47 mål

En av Danmarks bästa målskyttar Jacob Holm, höger, i OS-rekordmålfesten mot Japan i premiären i Tokyo. Bild: Pavel Golovkin / AP Photo

Regerande VM-silverlaget Sverige var trögstartat i OS-premiären mot Bahrain (32–31) i herrarnas handbollsturnering. Annat var det med regerande världsmästaren och olympiska mästaren Danmark som besegrade värdnationen Japan med OS-rekordsiffrorna 47–30 i sin premiärmatch.

Danskarna, som besegrade Sverige med 26–24 i VM-finalen i Kairo i januari, spelade ut värdnationen Japan fullständigt i lagens inledande OS-match i grupp B och vann med 17 bollar i Yoyogihallen i Tokyo.

Danmark, vars bästa målskyttar i matchen var Jacob Holm och Magnus Saugstrup med nio mål vardera, skrev därmed olympisk handbollshistoria i och med 47–30-segern. Inget annat lag har gjort lika många framåt mål i en och samma OS-match som danskarna gjorde på lördagen.

På herrsidan hade Sverige det tidigare rekordet, 44–23 mot Australien från OS-premiärmatchen i Sydney 2000.

Danskarna möter härnäst Egypten på måndag. I gruppavslutningen den 1 augusti väntar Sverige i en repris av VM-finalen. De fyra bästa lagen från grupp B tar sig till OS-kvartsfinal.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning