Danmark öppnar upp: 100 personer inomhus redan i morgon

Kristian Thulesen Dahl (DF), i förgrunden, och andra danska politiker meddelar bland annat att man snart slipper munskydd. Bild: Philip Davali/Ritzau Scanpix/TT

Redan i morgon kan upp till 100 personer samlas inomhus i Danmark. Och i månadsskiftet augusti–september hävs nästan alla restriktioner. Det är några delar av Danmarks plan för återöppning av samhället.

– Taket höjs till 100 från fredag, till 250 den 1 juli, och fasas ut helt den 1 augusti, säger Kristian Thulesen Dahl, ledare för Dansk Folkeparti.

Hans parti hade just regler för folksamlingar som hjärtefråga i de hårda förhandlingar som i veckan hållits mellan Danmarks partier. Samtalen blev klara först under natten, och har presenterats på en presskonferens tidigt på torsdagsmorgonen.

– Jag är glad att en stor majoritet i folketinget nu har enats om en plan som betyder att alla restriktioner, med undantag för nattlivet och vissa arrangemang och utlandsresor, kommer att vara borta i september, säger justitieminister Nick Hækkerup (S).

De undantag han nämner handlar bland annat om arrangemang med över 2 000 deltagare.

Den 1 oktober hävs också kravet att ha med sig det nya coronapass som Danmark redan infört och som ska komma i hela EU. "Passet" visar en persons vaccinerings- och smittostatus.

Borgerliga partier vill slopa kravet på pass snabbare.

– Den linjen har vi inte majoritet för, måste vi konstatera. En lång rad röda partier tycker att coronapasset ska användas på många ställen som möjligt och så länge som möjligt, säger Sophie Løhde från högerpartiet Venstre kritiskt.

Munskydd/visir: Det allmänna kravet som gällt upphävs på måndag, den 14 juni. Den som står upp i kollektivtrafik måste dock fortsätta ha munskydd till och med hela augusti.

"Coronapass": Den som inte har munskydd måste vara utrustad med ett coronapass, som visar smittostatus. Detta gäller september ut.

Nöjesliv: Barer och restauranger får från och med fredag ha öppet till midnatt i stället för den tidigare gränsen 23.00. Alkohol får också säljas till midnatt, även i affärer. Den 15 juli utökas gränsen till klockan 02.00. Nattklubbar förblir stängda till den 1 september.

Avstånd: På serveringar där de flesta gäster sitter ned upphävs regler om att hålla avstånd den 1 juli.

Församlingsförbud: Antalet människor som får samlas inomhus höjs på fredagen till 100, och vid kommande månadsskifte till 250.

Källa: Danska justitiedepartementet

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning