Danmark lagstiftar mot Nord Stream 2

På bilden statyn lilla havsfrun, symbolen för Köpenhamn.Bild: Mostphotos

Danmark planerar en ny lag som kunde stoppa rörledningar på danskt vatten med hänvisning till säkerhetspolitik. Lagförslaget slår direkt mot den planerade ledningen Nord Stream 2, men det är oklart om lagen träder i kraft så att den kan stoppa ledningsplanerna.

Enligt Danmarks radio DR har det nya lagförslaget ett brett politiskt stöd i det danska folketinget.

Just nu kan Danmark, precis som Finland, säga nej till en rörledning bara på miljömässiga grunder. Går det nya lagförslaget igenom kommer också säkerhetspolitik, utrikespolitik och försvarspolitik att granskas i samband med ansökningar om att få lägga ner rör på danskt territorialvatten. Lagen kunde träda i kraft tidigast vid årsskiftet.

– Nord Stream 2 har ansökt om tillstånd för sin ledning baserat på gällande lagstiftning och på de direktiv de danska myndigheterna gett. Fem stora europeiska energibolag har redan bundit sig vid investeringar på 4,5 miljarder euro, säger projektets finländska talesperson Minna Sundelin.

Hon konstaterar att det är viktigt att kunna planera projekt av den här storleksklassen på långsikt och att kunna lita på de juridiska ramverk som finns.

Ledningen Nord Stream 2 som planeras mellan Ryssland och Tyskland har ansökt om miljötillstånd för sitt projekt i bland annat i Danmark och Finland. I Danmark behandlas ansökan just nu i Energistyrelsen och det är inte sagt att den nya lagen hinner påverka den processen.

– Danmark har just nu ingen möjlighet att beakta utrikespolitik, säkerhetspolitik eller försvarspolitik då någon ansöker om att få bygga en rör-, gas- eller elledning på danskt havsterritorium. Det här lagförslaget ger oss möjlighet till det, säger den danska klimat- och energiministern Lars Christian Lilleholt (Venstre) till DR.

Enligt Sundelin följer Nord Stream 2 med diskussionen i det danska parlamentet. Företaget överväger vilka alternativ som finns även om det ännu inte är klart hur det kommer att gå.

Den planerade rörledningen Nord Stream 2 har väckt mycket diskussion inom EU. De som motsätter sig ledningen säger bland annat att EU:s beroende av rysk gas ökar och att ledningen går stick i stäv med EU:s framtida energipolitik.

Förespråkarna visar på ett ökat behov av naturgas som bränsle inom EU och framhåller naturgasens miljömässiga fördelar framför stenkol.

Nord Stream 2 ägs av ryska Gazprom, men bland finansiärerna finns fem västerländska energibolag. Ett av dem är tyska Uniper, som Fortum lagt ett bud på.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33