Danmark köper Panamadokument

Det var de tyska journalisterna Bastian Obermayer (t.v.) och Frederik Obermaier från Süddeutsche Zeitung som var de första att ta sig an Panamadokumenten. Bild: EPA/JJ GUILLEN

Danska skattemyndigheterna har fått grönt ljus för att betala ett miljonbelopp till en anonym källa för att få tillgång till skatteupplysningar från de så kallade Panamadokumenten.

Enligt Danmarks Radio rör det sig om upplysningar om 320 danskar.

Danmarks skatteminister Karstein Lauritzen säger att han övervägt beslutet grundligt och att det är viktigt att ta hänsyn till varifrån uppgifterna kommer.

– Å andra sidan måste man ta hänsyn till att vi med stor sannolikhet kan komma åt danskar som inte har betalat den skatt de ska, och som har dolt pengarna i skatteparadis, säger han.

Panamadokumenten är 11,5 miljoner handlingar från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama, som genom en läcka avslöjat hur människor världen över använt sig av brevlådeföretag i skatteparadis för att fly undan skatt.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46