Danmark köper Panamadokument

Det var de tyska journalisterna Bastian Obermayer (t.v.) och Frederik Obermaier från Süddeutsche Zeitung som var de första att ta sig an Panamadokumenten. Bild: EPA/JJ GUILLEN

Danska skattemyndigheterna har fått grönt ljus för att betala ett miljonbelopp till en anonym källa för att få tillgång till skatteupplysningar från de så kallade Panamadokumenten.

Enligt Danmarks Radio rör det sig om upplysningar om 320 danskar.

Danmarks skatteminister Karstein Lauritzen säger att han övervägt beslutet grundligt och att det är viktigt att ta hänsyn till varifrån uppgifterna kommer.

– Å andra sidan måste man ta hänsyn till att vi med stor sannolikhet kan komma åt danskar som inte har betalat den skatt de ska, och som har dolt pengarna i skatteparadis, säger han.

Panamadokumenten är 11,5 miljoner handlingar från advokatfirman Mossack Fonseca i Panama, som genom en läcka avslöjat hur människor världen över använt sig av brevlådeföretag i skatteparadis för att fly undan skatt.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning