Danmark hoppas på ovanligt norrsken

Så här vackert var det den 5 september i Flakstad på Lofoten i Norge. Bild: Jonathan Nackstrand

Två kraftiga solutbrott ger danskarna chansen att få uppleva norrsken natten till fredagen, rapporterar Videnskab.dk.

Ett av utbrotten på solytan var det kraftigast på över tio år. De inträffade på onsdagsförmiddagen och sände i väg en våg av elektriskt laddade partiklar som väntas nå jordens magnetfält på fredag.

Enligt amerikanska rymdstyrelsen Nasa kan norrsken förekomma i stora delar av världen.

I Danmark, där fenomenet är sällsynt, växer förväntningarna.

– Om vädret är klart finns det en god chans att kunna se norrsken i hela Danmark, säger lektor Christoffer Karoff vid Århus universitet till Videnskap.dk.

Fast meteorologerna dämpar förhoppningarna något och meddelar att bäst förutsättning för dansk norrskensskådning kommer att finnas i landets sydvästra del.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning