Danmark går vidare med burkaförbud – också lösskägg på offentlig plats ska förbjudas

Österrike har infört förbud mot burka, niqab och masker på offentliga platser. Bilden är från en protest mot förbudet i Wien i oktober. Bild: EPA/CHRISTIAN BRUNA

Förslaget om ett danskt burkaförbud går vidare i form av ett lagförslag. Det fängelsestraff som först föreslogs har slopats. Den som bär heltäckande slöja eller lösskägg på offentlig plats kan ändå straffas med böter på som mest drygt 1 300 euro.

STOCKHOLM Justitieministeriet i Danmark har nu offentliggjort lagförslaget om förbud mot heltäckande klädsel på offentlig plats – populärt kallat burkaförbudet – och det går på remiss.

– Det är inte förenligt med värderingarna i det danska samhället eller respekten för gemenskapen att täcka ansiktet när man möter varandra i det offentliga rummet, säger justitieminister Søren Pape Poulsen i ett uttalande.

I motiveringen till lagförslaget står att den som döljer ansiktet "ger uttryck för att man inte önskar vara en del av samfundet och medverkar till att skapa parallellsamfund med egna normer och regler".

Enligt Jyllands-Posten lyfte jurister vid det danska Justitieministeriet så sent som den sista januari fram, än en gång, att ett förbud inte kan rikta sig enbart mot niqab och burka. Därför är lagförslaget vitt formulerat även om flera politiker enligt tidningen öppet sagt att det är just de heltäckande slöjorna man vill komma åt.

Enligt förslaget blir det därmed förbjudet att täcka ansiktet med niqab, burka, hjälm, lösskägg, slöja, mask, huva eller olika heltäckande dräkter.

– Jag vill inte se någon polis som river burkan av kvinnor på gatan, säger Pape Poulsen på en pressträff enligt nyhetsbyrån TT.

Burkan kan tas av i lugn och ro på polisstationen eller i hemmet, menar han.

Det finns ändå tillfällen där det kan vara accepterat att täcka ansiktet. På den listan finns till exempel vinterkläder, kostymer och masker i samband med karnevaler och halloween, hälsomässiga skäl, arbetsrelaterade orsaker som skyddsmask eller om man är utklädd till "butiksmaskot", eller när man kör motorcykel. Det ska också vara möjligt att bära tomteskägg.

Enligt ett första utkast skulle brott mot förbundet till och med ha kunnat innebära fängelse i upp till tre månader. Det straffet är ändå nu slopat och i stället handlar det om böter på 1 000 kronor, 134 euro, för den första förseelsen, 2 000 för den andra, 5 000 för den tredje och 10 000 kronor för den fjärde gången eller fler som man bryter mot förbudet.

Det är upp till polisen och vid behov domstol att besluta när klädseln är ändamålsenlig och när bötesbelagd.

Det är högerpopulistiska Dansk Folkeparti som först har tagit initiativ till ett förbud, och den borgerliga regeringen i Danmark som nu presenterar det. Men det har också funnits motstånd inom regeringsledet och de som menar att det går för långt i och med att de formuleras så brett.

– Jag har inga problem – som konservativ – med att staten sätter några ramar, säger Søren Pape Pulsen till Jyllands-Posten.

Hur många som bär niqab eller bruka i Danmark är inte känt. Enligt en rapport från 2010 skulle det handla om 150–200 personer.

Österrike förbjöd i höstas heltäckande klädsel på offentliga platser och i Frankrike, Belgien och Nederländerna råder förbud sedan en längre tid. Italien, Schweiz och Spanien har lokala och regionala förbud mot burka och niqab.

Det danska justitieministeriets lagförslag går på remiss och justitieminister Søren Pape Poulsen efterlyser i synnerhet kommentarer om gränsfall och gränsdragningar. Sedan är det upp till Folketinget att godkänna burkaförbudet, som bedöms få en majoritet bakom sig. Bild: Julius Fekete

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning