Danmark fullbordade Norges fiasko – avancerar till kvartsfinal

Den danska målvakten Stina Lykke Petersen lyckas avvärja norska Caroline Graham Hansens straff. Bild: Lehtikuva/AFP/Daniel Mihailescu

Grupp A i fotbolls-EM i Nederländerna avslutades med dansk och holländsk seger och därmed går även de två lagen vidare till kvartsfinal. För Norge blev turneringen en pannkaka.

Inför de sista matcherna i grupp A i fotbolls-EM i Nederländerna var allt ännu öppet. Holland, Danmark och Belgien stred om de två platserna för avancemang ur gruppen, medan jumbon Norge ville avsluta turneringen med en seger. Norge hade till och med en liten chans för att komma vidare från gruppen, ifall de segrade i sin match med tillräckligt stor marginal och Holland i sin tur besegrade Belgien.

I det nordiska derbyt var det till slut Danmark som drog det längre strået och besegrade Norge med 1-0. Katrine Veje stod för Danmarks mål redan efter fem minuters spel. Trots att Norge desperat strävade efter kvittering och fick bland annat en straffspark stod Vejes mål som matchens enda efter nittio minuter.

– Det var en mycket tuff match. Första halvleken var vår och vi skapade de lägen vi behövde. I andra halvleken spelade Norge mycket väl men lyckades inte kvittera, säger Danmarks tränare Nils Nielsen på Uefas webbsida.

Norges tränare Martin Sjögren var inte nöjd med lagets offensiv.

– Jag är mycket besviken över förlusten. Vi skulle ha behövt fyra gjorda mål, men i slutändan kunde vi inte ens göra ett. Vi skapade rikligt med lägen, träffade ribban två gånger, stolpen en gång och misslyckades från straffspark men nådde ingen framgång, säger Sjögren.

– Jag tycker synd om spelarna – de gav sitt allt i andra halvleken men belönades inte. Att släppa in ett mål såpass tidigt i matchen var naturligtvis ett enormt bakslag. Vi förtjänade mer.

I och med förlusten kom Norge att spela tre matcher i årets EM och förlora i samtliga. Danmark däremot går vidare till kvartsfinal och möter där segraren av grupp B, som avgörs i dag. Om Sverige besegrar Italien i kväll kommer de förmodligen att möta Danmark i kvartsfinal.

Rent gruppspel för värdarna

I gårkvällens andra match besegrade Holland sin rival Belgien och tog sig därmed vidare till kvartsfinal med tre raka segrar i gruppspelet. Mittfältaren Sherida Spitse inledde målskyttet för Holland efter 27 minuters spel, men Belgien kvitterade i andra halvleken med mål av Tessa Wullaert. Segermålet för Holland kom i den 74:e minuten då Lieke Martens, som representerar Barcelona på klubbnivå, nätade för värdlandet.

Holland möter i kvartsfinal andraplacerade laget från grupp B.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning