Danmark förlänger cannabisförsök

Cannabisplantor på rad i en anläggning för odling av medicinsk cannabis i Odense i Danmark. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Danska folketinget har förlängt landets försök med att tillåta att vissa patienter behandlas med cannabis. Läkare får nu fortsätta skriva ut cannabis till patienter med smärtproblematik i ytterligare fyra år.

Danmark inledde 2018 försöket med medicinsk cannabis, men då med tidsbegränsningen fyra år. När perioden nu går mot sitt slut var det en bred majoritet i folketinget som ställde sig bakom en fortsättning.

– Det var viktigt att vi lyckades få till ett avtal för de patienter som till exempel lever med stora smärtor, så att de kan fortsätta få behandling med medicinsk cannabis inom hälsovården, säger hälsominister Magnus Heunicke (S).

Försöket har kritiserats från flera håll, bland annat uppges läkare ha tvekat om att skriva ut cannabis med hänvisning till att de är oroliga för effekterna av drogen och att varken läkare eller patient har kunskap om eventuella biverkningar.

Läkarföreningens ordförande Camilla Rathcke säger till Ritzau att försökets förlängning främst gynnar producenterna, inte patienterna.

För även den tillåtna odlingen av medicinsk cannabis får fortsätta. Odlingen blir nu tillåten på permanent basis, enligt Heunicke för att ge producenterna trygghet när de ska investera i sina företag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning