Danmark firade efterlängtat VM-guld

Henrik Toft och Mikkel Hansen, färska världsmästare i handboll efter 31–22 i finalen. Bild: TT/Fredrik Sandberg

Kronprinsen Frederik och kronprinsessan Mary tog med sig barnen på handboll. Då bjöd de danska handbollsherrarna på en kunglig uppvisning i VM-finalen mot ett chanslöst Norge. 31–22 var en defilering fram till det historiska VM-guldet.

Anförda av superstjärnan Mikkel Hansen gjorde danskarna som danskarna gjort mest hela tiden under de senaste veckorna.

De körde över, spelade ut sina motståndare – med ett leende på läpparna.

När det kom till finalen i Herning hade Norge inte en chans. Redan i halvtid ledde Danmark med sju bollar, 18–11, och matchen om guldet var över. Ett rött och vitt hav av lyckliga åskådare levde med i varje situation och firade saligt guldet – landets första – när slutsignalen gick.

Tio matcher gav tio segrar och efter tre VM-silver tog förbundskaptenen Nikolaj Jacobsens landslag äntligen det så eftertraktade herrguldet.

Mikkel Hansen har varit turneringens mest framträdande spelare. I finalen bidrog han med sju mål. Nu kan Paris SG-stjärnan lägga VM-guldet 2019 till EM-guldet 2012 och OS-segern 2016 – och det efter att tidigare ha förlorat två VM-finaler (2011 och 2013).

– Det är hur stort som helst. Det är få spelare som får äran att spela ett VM på hemmaplan. Och att sedan få spela finalen. Det är något man drömt om sedan man var liten, sade Hansen inför finalen till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

För Norge var det andra raka finalförlusten i VM.

Frankrike tog bronset efter en rysare mot Tyskland. Fransmännen vann med uddamålet, 26–25.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning