Danmark slopar krav på munskydd i bussar och metro

"Adjö till munskydden i bussar, tåg och metro", säger Danmarks transportminister. Nu krävs det inte längre att passagerare bär munskydd i Köpenhamns metro. Bild: Olafur Steinar Rye Gestsson/TT-AP

På lördag är kravet på munskydd i kollektivtrafiken ett minne blott för danskarna. "Det är tid att låta maskerna falla", skriver danska medier.

Den stora dagen för danskarna när det gäller slopandet av munskyddstvånget skedde redan under fotbolls-EM i somras. Då fick danskarna njuta av varandras leenden. Men krav att använda munskydd i kollektivtrafiken hölls kvar i ett år, från augusti 2020.

Hittills har kravet omfattat stående passagerare, när man går in i eller lämnar bussen, tåget, metron eller färjan. Beslutet att slopa kravet på munskydd fattades samtidigt som kravet på en meters avstånd till andra tas bort. Det betyder att Danmark slopar avstånds- och utrymmeskravet i affärer, nöjesparker, hos frisörer och på badplatser.

Den danske transportministern Benny Engelbrecht (Socialdemokratiet) skriver i ett pressmeddelande att han är full av beundran för alla dem som har hållit kollektivtrafiken rullande genom att hålla avstånd och använda munskydd.

"Jag tvivlar inte på att det har bidragit till att hålla smittotalet nere och i slutändan räddat liv. Nu är vi i en helt annan situation när en stor del av befolkningen är vaccinerad och vi börjar återgå till en mer normal vardag. Det betyder att vi kan säga adjö till munskydden i bussar, tåg och metro", säger Engelbrecht.

Helt utan munskydd klarar sig danskarna ändå inte eftersom kravet på visir eller munskydd finns kvar i flygtrafiken och vid läkarbesök.

Nationellt krav slopades tidigt i Norge

Norge slopade den nationella restriktionen om munskydd redan i april. Norge har delat upp coronaåtgärderna i nationella och lokala restriktioner. Nationella restriktioner gäller i första hand bestämmelser om inresa och karantän, medan lokala restriktioner kan gälla användningen av munskydd.

Till exempel i Oslo där smittspridningen varit hög och munskyddstvång infördes i butiker och i kollektivtrafiken i oktober i fjol slopades tvånget för ganska exakt två månader sedan. Undantaget är taxiresor och om det inte går att hålla ett avstånd på en meter i kollektivtrafiken.

Den norska hälsoministern Bent Höie (Höyre) säger att vaccinet trumfar smittan när det gäller att öppna upp samhället. I en intervju för Verdens gang säger Höie att trots att smittan har ökat i Norge så har man inte infört nya nationella restriktioner eftersom vaccineringen har lett till att trycket på sjukvården inte är lika hårt.

Samtidigt följer den norska regeringen vaksamt med smittutvecklingen i grannländerna. På fredagen publicerades en ny "smittkarta" där bland annat Södra Österbotten och Vasa går från grönt till orange. Tre svenska regioner – Jämtland, Södermanland och Uppsala – går från grönt till orange och Västerbotten och Västmanland får en högre smittrisk och blir röda.

Danmark, Sverige och Norge har i tur och ordning slopat kravet på munskydd i kollektivtrafiken. Därmed är Finland det sista landet där tvånget består. Bild: Cata Portin

Sverige: Håll avstånd

I Sverige har munskyddskravet varierat.

Folkhälsomyndigheten införde krav i kollektivtrafiken under rusningstider i storstäderna men det har inte funnits krav på munskydd utan Folkhälsomyndigheten har manat svenskarna till att hålla avstånd till varandra. Det betyder att det är väldigt få som använder munskydd i Stockholm. Trots att smittan har ökat med 40 procent, 1 830 fall mellan den 3 och 9 augusti, jämfört med veckan innan. Det är främst de yngre åldersgrupperna som insjuknar nu. I Stockholm har drygt 50 procent av alla över 18 år fått åtminstone en spruta.

Folkhälsomyndigheten slopade i mitten på juli bland annat kravet på munskydd i kollektivtrafiken. Samtidigt ändrades kravet på hur många som får delta i tillställning med publik och i samma veva försvann också kravet på utrymme i butiker och gym.

Smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund säger till HBL att alla också i fortsättningen borde hålla avstånd till varandra men att den första rekommendationen nu är att vaccinera sig.

– Även om vi som är fullvaccinerade och har ett gott skydd träffas och det tillkommer ytterligare personer så vet vi inte vilka vi trängs med. Därför ska ingen bidra till trängsel. Vi kan leva ett lite friare liv, men vi måste fortsätta hålla avstånd, säger Rotzén Östlund.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning