Danmark börjar ta emot kvotflyktingar igen efter några år av totalstopp

Danmarks statsminister Mette Frederiksen. Arkivbild. Bild: Markus Schreiber/AP/TT

Efter några år med totalstopp har Danmark bett FN om att återuppta mottagandet av kvotflyktingar. Världsorganisationens flyktingorgan tar emot beskedet med glädje. Samtidigt anklagas regeringen i Köpenhamn för att svika ett av sina vallöften.

Kontakten med FN:s flyktingorgan UNHCR togs redan den 11 juli, kort efter det att regeringsbildningen var klar, skriver danska Politiken.

"Jag har meddelat att Danmark redan under 2019 önskar ta emot en mindre grupp kvotflyktingar med särskilda vårdbehov", skriver den danska utlännings- och integrationsministern Mattias Tesfaye (S) i en kommentar till tidningen.

Från och med 2020 ska Danmark åter ingå i det generella kvotflyktingsystemet, där UNHCR väljer ut skyddsbehövande personer på flykt från sina hemländer, som sedan omplaceras i andra länder. FN:s flyktingorgan välkomnar beskedet.

– Med det ökande antalet flyktingar, som har ett trängande behov av vidarebosättning, är de här solidariska åtgärderna viktigare än någonsin, säger Caroline Bach, talesperson för UNHCR i Nordeuropa, till Politiken.

Delar av oppositionen är inte lika nöjda.

– Vi betraktar det här som ett löftesbrott i förhållande till vad Socialdemokraterna sade i valrörelsen, att de vill bevara den strama invandringspolitiken, säger Dansk Folkepartis gruppledare Peter Skaarup.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning