Danius, Espmark och Englund återvänder till Svenska Akademien

Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius i april när hon meddelade att hon lämnar Akademien.Bild: TT/Jonas Ekströmer

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund återvänder till Svenska Akademien för att institutionen ska kunna välja in nya ledamöter, skriver Svenska Dagbladet.

Efter vårens turbulens kring Svenska Akademien ställde de avhoppade ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark ett ultimatum – de skulle komma tillbaka om Horace Engdahl lämnar.

Kravet uppfylldes inte men nu väljer de att återvända ändå – åtminstone tillfälligt.

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund återvänder till arbetet i Svenska Akademien för att institutionen ska kunna välja in nya ledamöter, skriver Svenska Dagbladet.

Ledamöterna återvänder dock inte permanent till Akademien.

– Som man hörde i avslutningen av Sara Danius sommarprat så vill vi delta i återuppbyggnaden av Akademien, och det innebär närmast att vi kommer att delta i återinvalen av nya ledamöter. Att tala om att vi återvänder till Akademien blir såtillvida snett, det som det är frågan om är att vi på detta begränsade sätt deltar i återuppbyggnaden, säger Kjell Espmark till TT.

TT: Kan ni fortfarande tänka er att återvända om Horace Engdahl lämnar sin stol?

– Där har vi ju måst tänka efter. Han lämnar ju inte sin plats så som vi hade hoppats. Då får vi resonera som så att tillsynen om Akademien och dess framtid måste gå före personhänsyn. Vårt ansvar är sådant att vi måste ställa upp för att vara med och bygga upp Akademien. Vår lojalitet ligger hos Akademien och då får vi bortse från personliga hänsyn.

Räddningsoperation

Svenska Akademiens stadgar säger att det krävs tolv ledamöter för att välja in nya medlemmar. Efter vårens många avhopp bestod gruppen dock bara av tio ledamöter. Med Danius, Englunds och Espmarks hjälp ska man nu kunna uppfylla kraven.

I sitt "Sommar i P1" från den 18 augusti sade Sara Danius att hon var beredd att hjälpa Akademien.

– Numera är jag passiv ledamot av Akademien liksom Kjell Espmark och Peter Englund. Alla vi tre kan dock tänka oss att hjälpa till vid en räddningsoperation så att Svenska Akademin så småningom kommer på fötter, sade hon i programmet.

Framtiden är oviss

Vad som händer när nya ledamöter är invalda är ännu oklart.

– Det får vi se, detta är ett första steg. Sedan får vi se vad som händer senare. Men det blev lite tokigt att säga att vi återvänder, säger Kjell Espmark.

TT: Kommer ni att delta vid torsdagens möte i Börshuset?

– Det får vi ta ställning till sedan. Ännu föreligger ingen dagordning.

"Ett viktigt steg"

Vad ledamöternas "räddningsoperation" innebär för Nobelprisets framtid återstår att se. Men Nobelstiftelsens ordförande Carl Henrik Heldin välkomnar nyheten.

– Jag tycker att det här är ett viktigt steg i arbetet för att återupprätta Svenska Akademien, säger Heldin till TT.

Han säger dock att det är för tidigt att säga hur de senaste turerna kommer att påverka Nobelpriset.

– Svenska Akademien har mycket att ta itu med, konstaterar han.

Svenska Akademien håller sitt första sammanträde för hösten den 6 september.

Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar hela tiden till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt, meddelar Åklagarmyndigheten. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 30 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund meddelar att de återvänder till Svenska Akademien - åtminstone tillfälligt – för att institutionen ska kunna välja in nya ledamöter.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00