Daniel Barenboim spelar i Helsingfors

Recitalkonstnär. Daniel Barenboim, 73, spelar Beethoven, Schubert, Chopin och Liszt på Musikhuset i april. Bild: JIM HOLLANDER

Daniel Barenboim, 73, ger en pianorecital på Musikhuset i april.

Pianorecitalen på Musikhuset äger rum söndagen den 17 april. På pianistens hemsida står att programmet klarnar senare, i förhandsinformationen nämns Beethoven, Schubert, Chopin och Liszt. Dagen innan, lördagen den 16 april, spelar Daniel Barenboim på Stockholms konserthus – då utgörs programmet av Beethovens 32 variationer över ett originaltema, Schuberts Sonat c-moll, Chopins Ballad g-moll samt Liszts Funérailles ur Harmonies poétiques et religieuses och Mefistovals nr 1 "Der Tanz in der Dorfschänke" ur Två episoder ur Lenaus Faust.

Med sig har Barenboim en flygel specialbyggd för honom, Barenboim-Maene Concert Grand, konstruerad av belgaren Chris Maene.

Daniel Barenboim föddes i Argentina 1942 men blev sedermera israelisk medborgare. Han debuterade som pianist 1952 i Wien och Rom, och hade före fyllda femton år spelat i Paris, London och New York. Som 17-åring gav han en konsertcykel med samtliga Beethovens sonater.

Barenboim är också en av vår tids kändaste dirigenter och har fungerat som musikalisk chef för La Scala, Berliner Staatsoper, Staatskapelle Berlin, Chicago Symphony Orchestra och Orchestre de Paris. Han är också känd som grundare av Väst-östliga divanorkestern.

Barenboims pianorecital är bara en i raden av högklassiga recitaler i Helsingfors nästa vår. Sedan tidigare står det klart att András Schiff och Grigorij Sokolov spelar på Musikhuset den 12 respektive 14 juni.

Barenboim besökte senast Finland i samband med Helsingfors festspel 2014 och uppgav då i en intervju för HBL att han planerade dirigera mindre och spela mera.

HBL 2014: Intervju med Daniel Barenboim

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning